Szarpana wołowina - idealna do burgerów

Poprawne usmażenie burgera nie jest zadaniem banalnym, godnym kulinarnego amatora już z pewnością. Niejednokrotnie przesmażenie walczy z surowizną o rangę tego poprawnego, podczas gdy ani jedno ani drugie nie jest zasadne. Chcąc wybrnąć z kłopotliwej sytuacji, sięgam po tani kawałek wołowiny i długo go piekę, otrzymując w ten sposób aromatyczną, szarpaną, soczystą wołowinę, w sam raz by uświetniła swą obecnością maślaną bułkę z sezamem i colesławem z czerwonej kapusty - jednym słowem burger iście doskonały. Oto część pierwsza owego burgera, czyli wkładka mięsna we własnej osobie.

Składniki : na 8 porcji
Czas przygotowania: ok 4 h
12 szalotek
6 ząbków czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1,5-2 kg mostka wołowego, zwinięty i zasznurowany*
1 cała gałka muszkatołowa
400 g krojonych pomidorów w puszce
2 łyżki koncentratu pomidorowego
250 ml czerwonego wina
2 liście laurowe
1 laska cynamonu
Garść czarnych oliwek
1 łyżeczka suszonego oregano
Kilka gałązek świeżego tymianku
2 łyżki octu winnego z czerwonego wina
* nie bójcie się tanich kawałków wołowiny, długo pieczone zaskoczą Was cudowną konsystencją, doskonałą nie tylko do burgerów
Przygotowanie:
1. Najlepiej w żeliwnym ganku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i obsmażamy dokładnie mięso na brązowy kolor ze wszystkich stron, odkładamy na talerz
2. Szalotki i czosnek obieramy, wrzucamy w całości do garnka po smażeniu mięsa, zmniejszamy ogień i smażymy aż zmiękną
3. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki, na końcu wlewamy pomidory, gotujemy całość ok 10 min aż lekko zgęstnieje, dokładamy mięso, przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na ok 4 h
4. Mięso powinno dać się łatwo rozdzielać za pomocą widelców


