Szarlotkowe rollsy

Bzzz przed Państwem miodzio przepis na szarlotkowe rollsy. To znane wszystkim cynamonki w odpimpowanej jesiennej wersji.
Wybrałam niezwykle kremowy i naturalny miód z jabłkiem i cynamonem, ale możecie sięgnąć np. po lipowy i podkręcić go cynamonem. Miód przemyciłam do maślanego ciasta brioszkowego, karmelizowałam nim jabłka, ucierałam masło cynamonowe. Wisienką na torcie jest tu delikatny jak chmurka kremowy wierzch na bazie serka śmietankowego i miodu. Mmm fantastico deliczozo.
Szarlotkowe rollsy
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej typ 550
- 7 g suszonych drożdży instant
- 3 czubate łyżki miodu (u mnie o smaku cynamon jabłko)*
- 1/2 łyżeczki cynamonu* (jeśli korzystamy z klasycznego miodu)
- jajko
- 180 ml letniego mleka krowiego lub roślinnego
- 50 g zimnego masła
- szczypta soli
- białko (wierzch)
Masło cynamonowe:
- 150 g miękkiego masła
- 3 czubate łyżki miodu (u mnie o smaku cynamon jabłko)*
- łyżeczka cynamonu* (jeśli korzystamy z klasycznego miodu)
Karmelizowane jabłko:
- 2 jabłka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki miodu (u mnie o smaku cynamon jabłko)*
- 1/2 łyżeczki cynamonu* (jeśli korzystamy z klasycznego miodu)
- łyżka soku z cytryny
Wierzch:
- 250 g serka śmietankowego
- 2 czubate łyżki miodu (u mnie o smaku cynamon jabłko)*
- 1/2 łyżeczki cynamonu* (jeśli korzystamy z klasycznego miodu)
- Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, miód, jajko i sól. Wlewamy stopniowo letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem 3 minuty, aż zacznie być elastyczne. Następnie dodajemy po kawałku zimnego masła i wyrabiamy, aż ciasto wchłonie tłuszcz.
- Kulę z ciasta zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
- W tym czasie miękkie masło ucieramy z miodem i cynamonem.
- Jabłka kroimy w drogą kostkę i podsmażamy na maśle przez 2 minuty, dodajemy miód z cynamonem oraz sok z cytryny i karmelizujemy jeszcze 2 minuty.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok. 32 x 35 cm.
- Wierzch smarujemy masłem cynamonowym, zostawiając wolną „ramkę”. Następnie wykładamy karmelizowane jabłko.
- Ciasto zawijamy od dłuższego boku jak roladę i dzielimy na 15 części.
- Utworzone ślimaczki układamy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
- Bułeczki smarujemy z wierzchu białkiem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 17 minut w 190 stopniach.
- Kremowy serek ucieramy z miodem i cynamonem. Smarujemy nim wierzch jeszcze ciepłych bułeczek.

