Szarlotka z rabarbarem

Szarlotka z rabarbarem

Zdjęcie - Szarlotka z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto z rabarbarem to majowy must have. Dziś na blogu wiosenna wersja szarlotki. My lubimy ją bardzo.

Zdjęcie - Szarlotka z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

/Przepis własny, składniki na kwadratową formę o wymiarach 22x 22cm/

ciasto kruche:

- 1 szkl. mąki pszennej (165 g)

- 90 g zimnego masła

-40 g cukru

- 1 jajko

- 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 18%

- szczypta soli

kruszonka:

- 90 g mąki pszennej

- 70 g cukru waniliowego domowej roboty (przepis tu)

- 60 g masła

nadzienie:

- 3 duże kwaśne jabłka

- 2 łodygi rabarbaru

- 2 łyżki (20 g) cukru brązowego

- 2 łyżki wody

do posypania:

- 2 łyżki cukru pudru

Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, zimne i pokrojone w kostkę masło, sól, wbij jajko i dodaj kwaśną śmietanę. Szybko zagnieć elastyczne ciasto, przełóż do foliowego woreczka i włóż na 1 h do lodówki. Do miseczki włóż mąkę, pokrojone w kostkę masło i cukier waniliowy. Rozcierając masę palcami zrób kruszonkę. Następnie przygotuj nadzienie: w rondlu umieść obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz rabarbar. Wszystko to zasyp cukrem i podlej niewielką ilością wody. Duś na wolnym ogniu ok. 8 minut. Zdjęcie - Szarlotka z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Schłodzone kruche ciasto umieść w kwadratowej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiecz spód w 190 stopniach C. przez 10 minut. Po tym czasie wyłóż na podpieczone ciasto masę jabłkowo-rabarbarową i posyp kruszonką. Piecz ciasto przez ok. 35 minut. Pokrój dopiero gdy będzie całkowicie ostudzone. Posyp cukrem pudrem. Smacznego! Zdjęcie - Szarlotka z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka z rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze

______________________________♥____________________________

Kategorie przepisów