Szarlotka z Misianki

Szarlotka z Misianki
Zdjęcie - Szarlotka z Misianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bardzo smaczna i efektowna szarlotka.
Kruche ciasto, po bokach niemal ciasteczkowe, ładnie współgra z soczystymi połówkami jabłek.
Serdecznie polecam! Sama zjadłam trzy kawałki na tak zwane spróbowanie ;)


Zdjęcie - Szarlotka z Misianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dlaczego z Misianki? Autorką przepisu jest Pani Misia Zielińska, właścicielka kawiarenki Misianka w Parku Skaryszewskim w Warszawie. Koniecznie muszę odwiedzić to miejsce! Sam przepis widziałam wiele razy, ale ostatecznie do jego przygotowania zachęciła mnie Amber. Dziękuję!

Zdjęcie - Szarlotka z Misianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki
przepis Pani Misi Zielińskiej, dostępny w dodatku do Gazety Wyborczej, znaleziony u Amber

  • 1 kg kwaśnych jabłek - obranych, przekrojonych na połówki i oczyszczonych z gniazd nasiennych [antonówki]
  • mielony cynamon [łyżeczka]
  • cukier waniliowy [łyżka]
  • cukier [2 łyżki]
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 1/2 kg mąki
  • 1 kostka masła
  • 1 filiżanka cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli oraz 1 białko

Jabłka przełóż do miski, posyp cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem (tyle, ile lubisz), dodaj skórkę z cytryny. Wymieszaj, aby przyprawy pokryły jabłka. Przykryj i odstaw na 2 godziny. Przygotuj kruche ciasto: mąkę posiekaj z masłem, dodaj cukier, żółtka, śmietanę i sól. Zagnieć, wyrób i włóż na 2 godziny do lodówki. Rozwałkuj połowę ciasta, wyłóż nim tortownicę. Posmaruj surowym roztrzepanym białkiem i ponakłuwaj widelcem. Piecz 15 minut w temp. 160°C. Na podpieczonym cieście ułóż jabłka, przykryj resztą rozwałkowanego ciasta, piecz godzinę w temp. 160°C. *Swoją piekłam w małym opiekaczu w temperaturze 140 stopni (termoobieg)

Zdjęcie - Szarlotka z Misianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Szarlotka z Misianki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów