Szarlotka z migdałami

Szarlotka z migdałami

Jeżeli chodzi o szarlotki, moim najbardziej udanym przepisem, sądząc po ilości komentarzy, jest szarlotka na kruchym cieście. Nie będę ukrywać, że jest to również mój ulubiony przepis. Czasami jednak mam ochotę na odmianę. Tym razem postanowiłam wykorzystać przepis na spód, a do niego dodać migdałową posypkę, podobnie jak w tarcie malinowo-migdałowej, którą kiedyś robiłam. Migdały świetnie komponują się z jabłkami - polecam, spróbujcie!

Składniki:

Ciasto:

2 szklanki mąki

1/2 szklanki cukru

1/2 kostki masła

4 jajka

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Jabłka:

1 kg jabłek (ja korzystam z przecieru jabłkowego własnej produkcji)

cukier do smaku

cynamon

1 opakowanie galaretki cytrynowej

Posypka migdałowa:

1/2 kostki masła

2 łyżki brązowego cukru

150 g migdałów w płatkach

łyżeczka mąki

1 łyżka mleka

Przygotowanie ciasta:

Wszystkie składniki posiekaj, następnie dobrze zagnieć. Zwiń ciasto w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. Następnie pokrusz na natłuszczoną blaszkę (można zetrzeć na tarce lub po prostu wylepić formę ciastem). Podpiecz ciasto przez 15 minut w 180 stopniach.

Przygotowanie jabłek:

Jeśli korzystasz z całych jabłek, obierz je i przesmaż na mus, dodając tyle cukru, ile uważasz za stosowne. Dodaj cynamon i suchą galaretkę, dobrze wymieszaj. Gorące jabłka wyłóż na podpieczony spód.

Przygotowanie posypki:

W rondlu rozpuść masło, dodaj mleko i cukier, wymieszaj. Dodaj mąkę, wymieszaj tak, aby nie było grudek. Wsyp migdały i całość gotuj przez chwilę. Następnie wyłóż równomiernie na jabłka.

Piecz ciasto w 180 stopniach przez 45 minut. Krój dopiero po ostygnięciu.

Zdjęcie - Szarlotka z migdałami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów