Szarlotka z kremem i kokosową kruszonką

Szarlotka z kremem i kokosową kruszonką
  • SKŁADNIKI:
  • ( duża blacha np. 30x26 )
  • BISZKOPT :
  • * mąka pszenna - 0,5 szkl
  • * mąka ziemniaczana - 0,5 szkl
  • * jajko - 5 szt
  • * cukier - 3/4 szkl
  • * proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • JABŁKA :
  • * jabłko - 5 szt
  • * galaretka cytrynowa - 3 op
  • * woda - 700 ml
  • KREM :
  • * mleko - 500 ml
  • * mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • * mąka pszenna - 1 łyżka
  • * masło - 200 g
  • * cukier - 0,5 szkl
  • * cukier waniliowy - 1 łyżka
  • KRUSZONKA :
  • * wiórki kokosowe - 150 g
  • * cukier - 4 łyżki
  • * masło - 100 g

 

Kolejny przepis z zeszyciku cioci Basi!

I kolejna szarlotka przed nami!

Wyglądem odrobinę przypomina moją Szarlotkę królewską , ale smak i wykonanie całkiem inne ( co nie znaczy , że mniej smaczne! )

Duża ilość jabłek pokryta fantastycznym kremem i prażonymi wiórkami kokosu zachwyca podniebienie!

Każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!

 Zdjęcie - Szarlotka z kremem i kokosową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BISZKOPT:

Oddzielamy żółtka od białek.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce cukier ( nie przerywający przy tym ubijania ).

Wlewamy po 1 żółtku , cały czas miksując.

Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie , ale dokładnie mieszamy.

Formę natłuszczamy , dno wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto.

Wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 30-35 minut.

Zostawiamy do ostudzenia.

MASA JABŁKOWA :

Galaretkę rozpuszczamy w 700 ml wrzątku.

Jabłka obieramy , ścieramy na dużych oczkach.

Zalewamy gorącą galaretką i dokładnie mieszamy.

Odstawiamy do tężenia , a następnie wylewamy na biszkopt.

KREM :

Odlewamy 125 ml mleka i rozprowadzamy z mąką.

Pozostałe mleko gotujemy z cukrami.

Do gotującego wlewamy rozrobione mąki i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając , studzimy.

Miękkie masło ucieramy , a następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu.

Dobrze zmiksowany krem wykładamy na masę jabłkową.

KRUSZONKA KOKOSOWA :

Na patelni rozpuszczamy masło , dodajemy cukier i kokos.

Rumienimy na złoto , a następnie przykrywamy ciasto.

Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na noc ).

Smacznego!

Zdjęcie - Szarlotka z kremem i kokosową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów