Szarlotka z galaretką na herbatnikach – bez pieczenia
- Składniki :
- ( na formę keksową )
- - jabłka - ok. 500-600 g
- - cukier puder - 3/4 szklanki
- - margaryna - 100 g
- - żółtko ( duże ) - 1 szt
- - galaretka agrestowa - 2 op
- - herbatniki - 10 szt
Pomysł na to ciasto ” chodził ” za mną już od jakiegoś czasu. Zrobiłam w sobotę z rana do popołudniowej kawki. Połączenie soczystych jabłek z galaretką i herbatnikami zachwyci niejednego! A co ważne? Ciasto absolutnie nie wymaga pieczenia! Sposób przyrządzenia: Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na kawałeczki. Smażymy z odrobiną wody przez ok. 10 minut. Odstawiamy z ognia i wsypujemy 1 galaretkę. Dokładnie mieszamy i studzimy. Margarynę ucieramy z żółtkiem i cukrem na gładki puch. Dodajemy masę jabłkową i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Na dnie foremki układamy herbatniki. Wylewamy na nie masę jabłkową i wkładamy do lodówki. Drugą galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody. Studzimy. Wylewamy na ciasto jabłkowe. Odstawiamy do stężenia. Smacznego!