Szarlotka z cynamonem

Owszem, fajnie jest czasem poeksperymentować w kuchni. Jednak nie można zapomnieć o równowadze. Kilka tradycyjnych przepisów przyda się na blogu. I dziś proponuję Wam klasyczną szarlotkę. Szarlotka z mojego przepisu została upieczona na klasycznym cieście kruchym prosto z notatnika mojej Babci. Przepis na kruszonkę podpowiedziała mi Mama, a prażone jabłka mam stąd. Jak sami widzicie nie mogła się nie udać:D Spróbujcie sami, a przekonacie się, że ten przepis jest niezawodny. Zakochacie się w tej szarlotce dzięki wyważonej kompozycji smaku między słodkim ciastem, kwaskowatymi jabłkami i uzupełniającym cynamonem. Świetnie smakuje razem z herbatą, kawą bądź na ciepło z waniliowymi lodami.

Zdjęcie - Szarlotka z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki: (standardowa brytfanna)

Kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 200 g masła roślinnego
  • 1/4 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego


Nadzienie:


Kruszonka:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 szklanka cukru

Zdjęcie - Szarlotka z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

I co dalej?:

Wszystkie składniki do ciasta kruchego połącz ze sobą. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż powstanie jednolita, dość twarda masa. Ciasto uformuj w kulkę i zawiń w folię spożywczą. Schowaj do zamrażalnika na 30 minut.

W tym czasie połącz ze sobą wszystkie składniki na kruszonkę. Wyrabiaj tak długo, aż wmieszasz masło w suche składniki.

Po upływie 30 minut wyłóż brytfannę papierem do pieczenia. Na dnie formy wyklej nasze kruche ciasto. Nakłuj je widelcem na całej powierzchni, równomiernie. Na ciasto kruche wyłóż jabłka prażone, ugładź je przy pomocy łyżki i obsyp równomierną warstwą cynamonu. Na sam wierzch naszego ciasta rozsyp kruszonkę. Tak przygotowaną szarlotkę piecz w temperaturze 180 st. C. przez ok. 25-30. Szarlotka będzie gotowa w momencie gdy kruszonka nabierze atrakcyjnego, złocisto- brązowego koloru.

Zdjęcie - Szarlotka z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami










































+Akcje:



Moje propozycje:

Przepisy z wykorzystaniem jabłek i cynamonu:

Ciasteczka jabłkowe oprószone cynamonem

Zdjęcie - Szarlotka z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami











Jak wykorzystać białka, które nie zostały użyte do wykonania ciasta?

Kokosanki

Zdjęcie - Szarlotka z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami











Zdjęcie - Szarlotka z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kokosanki na białkach

Kokosanki na białkach

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Jogurtowa panna cotta (wegańska)

Jogurtowa panna cotta (wegańsk…

edysqa edysqa
Co na wege obiad?

Deser z wiśniami i białą czekoladą

Deser z wiśniami i białą czeko…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Migdałowy placek z wiśniami

Migdałowy placek z wiśniami

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Surówka z selera i mango

Surówka z selera i mango

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Koktajl  bananowo-ananasowy

Koktajl bananowo-ananasowy

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Przepisy z tych kategorii

Owsiane muffiny śniadaniowe z jabłkiem i bananem

Owsiane muffiny śniadaniowe z…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Galette z jabłkami
1

Galette z jabłkami

Baladynka Baladynka
Na słodko lub wytrawnie

Strudel expresowy owocowy

Strudel expresowy owocowy

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Kaczka wolnopieczona

Kaczka wolnopieczona

Smaczny dom Smaczny dom
Paszczak gotuje

Biszkopt z jabłkami - bardzo puszysty!

Biszkopt z jabłkami - bardzo p…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Ciasto gruszkowio- imbirowe na mące ryżowej (ciasto bezglutenowe)

Ciasto gruszkowio- imbirowe na…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj