Szarlotka z cynamonem

Owszem, fajnie jest czasem poeksperymentować w kuchni. Jednak nie można zapomnieć o równowadze. Kilka tradycyjnych przepisów przyda się na blogu. I dziś proponuję Wam klasyczną szarlotkę. Szarlotka z mojego przepisu została upieczona na klasycznym cieście kruchym prosto z notatnika mojej Babci. Przepis na kruszonkę podpowiedziała mi Mama, a prażone jabłka mam stąd. Jak sami widzicie nie mogła się nie udać:D Spróbujcie sami, a przekonacie się, że ten przepis jest niezawodny. Zakochacie się w tej szarlotce dzięki wyważonej kompozycji smaku między słodkim ciastem, kwaskowatymi jabłkami i uzupełniającym cynamonem. Świetnie smakuje razem z herbatą, kawą bądź na ciepło z waniliowymi lodami.

Zdjęcie - Szarlotka z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki: (standardowa brytfanna)

Kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 200 g masła roślinnego
  • 1/4 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego


Nadzienie:


Kruszonka:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 szklanka cukru

Zdjęcie - Szarlotka z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

I co dalej?:

Wszystkie składniki do ciasta kruchego połącz ze sobą. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż powstanie jednolita, dość twarda masa. Ciasto uformuj w kulkę i zawiń w folię spożywczą. Schowaj do zamrażalnika na 30 minut.

W tym czasie połącz ze sobą wszystkie składniki na kruszonkę. Wyrabiaj tak długo, aż wmieszasz masło w suche składniki.

Po upływie 30 minut wyłóż brytfannę papierem do pieczenia. Na dnie formy wyklej nasze kruche ciasto. Nakłuj je widelcem na całej powierzchni, równomiernie. Na ciasto kruche wyłóż jabłka prażone, ugładź je przy pomocy łyżki i obsyp równomierną warstwą cynamonu. Na sam wierzch naszego ciasta rozsyp kruszonkę. Tak przygotowaną szarlotkę piecz w temperaturze 180 st. C. przez ok. 25-30. Szarlotka będzie gotowa w momencie gdy kruszonka nabierze atrakcyjnego, złocisto- brązowego koloru.

Zdjęcie - Szarlotka z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami










































+Akcje:



Moje propozycje:

Przepisy z wykorzystaniem jabłek i cynamonu:

Ciasteczka jabłkowe oprószone cynamonem

Zdjęcie - Szarlotka z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami











Jak wykorzystać białka, które nie zostały użyte do wykonania ciasta?

Kokosanki

Zdjęcie - Szarlotka z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami











Zdjęcie - Szarlotka z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sernik bananowy z limonką

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Sernik z musem czekoladowym

Majana Majana
Majanowe pieczenie

1

Odwrócone ciasto z truskawkami…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sernik z mango i masłem orzech…

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

4

Ciasto bananowe - pyszne!

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

1

Ciasto czekoladowe na parze i…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

1

Wielkanocna ćwikła z chrzanem…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Małe serniczki z karmelizowany…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

1

Zielone smoothie ze szpinakiem

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

1

Pizza z bresaolą, gruszką i go…

Dzi Dzi
karmelowy

2

Makowiec z jabłkami

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

4

Szarlotka kisielowa

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku