Szarlotka z cynamonem

Owszem, fajnie jest czasem poeksperymentować w kuchni. Jednak nie można zapomnieć o równowadze. Kilka tradycyjnych przepisów przyda się na blogu. I dziś proponuję Wam klasyczną szarlotkę. Szarlotka z mojego przepisu została upieczona na klasycznym cieście kruchym prosto z notatnika mojej Babci. Przepis na kruszonkę podpowiedziała mi Mama, a prażone jabłka mam stąd. Jak sami widzicie nie mogła się nie udać:D Spróbujcie sami, a przekonacie się, że ten przepis jest niezawodny. Zakochacie się w tej szarlotce dzięki wyważonej kompozycji smaku między słodkim ciastem, kwaskowatymi jabłkami i uzupełniającym cynamonem. Świetnie smakuje razem z herbatą, kawą bądź na ciepło z waniliowymi lodami.

Zdjęcie - Szarlotka z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki: (standardowa brytfanna)

Kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 200 g masła roślinnego
  • 1/4 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego


Nadzienie:


Kruszonka:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 szklanka cukru

Zdjęcie - Szarlotka z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

I co dalej?:

Wszystkie składniki do ciasta kruchego połącz ze sobą. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż powstanie jednolita, dość twarda masa. Ciasto uformuj w kulkę i zawiń w folię spożywczą. Schowaj do zamrażalnika na 30 minut.

W tym czasie połącz ze sobą wszystkie składniki na kruszonkę. Wyrabiaj tak długo, aż wmieszasz masło w suche składniki.

Po upływie 30 minut wyłóż brytfannę papierem do pieczenia. Na dnie formy wyklej nasze kruche ciasto. Nakłuj je widelcem na całej powierzchni, równomiernie. Na ciasto kruche wyłóż jabłka prażone, ugładź je przy pomocy łyżki i obsyp równomierną warstwą cynamonu. Na sam wierzch naszego ciasta rozsyp kruszonkę. Tak przygotowaną szarlotkę piecz w temperaturze 180 st. C. przez ok. 25-30. Szarlotka będzie gotowa w momencie gdy kruszonka nabierze atrakcyjnego, złocisto- brązowego koloru.

Zdjęcie - Szarlotka z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami










































+Akcje:



Moje propozycje:

Przepisy z wykorzystaniem jabłek i cynamonu:

Ciasteczka jabłkowe oprószone cynamonem

Zdjęcie - Szarlotka z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami











Jak wykorzystać białka, które nie zostały użyte do wykonania ciasta?

Kokosanki

Zdjęcie - Szarlotka z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami











Zdjęcie - Szarlotka z cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Drożdżowiec z jabłkami

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

2

Racuchy z jabłkami

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

1

Rogaliki z konfiturą z czarnej…

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Oliwkowe knedelki

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

Knedle ze śliwkami z sosem śli…

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Rosół drobiowo - wołowy

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Przepisy z tych kategorii

Mango lassi

Mad Mad
Mad About Food

A może deser?

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

2

Jabłka na kruszonce czyli szar…

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

Szarlotka tatrzańska na kruchy…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

1

Jeżynówka - nalewka z jeżyn

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Drożdżowe ciasto z gruszkami i…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity