Szarlotka z budyniem na wodzie

Szarlotka z budyniem na wodzie

Na polskich sadach powoli zaczynają pojawiać się pierwsze jabłka, tzw letnie, które są o wiele delikatniejsze od tych jesiennych i nie nadają się na dłuższe przechowywanie. Dlatego najlepiej zjeść je od razu lub upiec wspaniałą, kruchą szarlotkę. Ale żeby nie było znowu zbyt monotonnie, to dzisiejszą proponujemy z budyniem :)
Zdjęcie - Szarlotka z budyniem na wodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
(na blaszkę 24x30)

  • 4 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1-2 łyżki śmietany
  • 3/4 kostki masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia



Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło i posiekaj nożem. Jajka, cukier oraz śmietanę dobrze ubij mikserem i wlej do mąki. Dodaj resztę składników i wyrób ciasto. Gotowe podziel na dwie części. Jedną większą do wyłożenia spodu schowaj do lodówki na ok 30 min, a drugą nieco mniejszą do zamrażarki.

Dodatkowo:

  • ok. 1 kg jabłek
  • 2 budynie śmietankowe


Jabłka obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w plastry. Budynie przygotuj według przepisu na opakowaniu, jednak zamiast mleka użyj 750 ml wody.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Następnie podpiecz sam spód w piekarniku nagrzanym do temp ok 200C przez 10-15 min. Na ciasto wyłóż pokrojone jabłka, zalej ciepłym budyniem i zetrzyj na tarce o grubych oczkach zamrożóną częśc ciasta. Całość piecz jeszcze przez ok 30-40 min.


Zdjęcie - Szarlotka z budyniem na wodzie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów