Szarlotka w amerykańskim stylu

Szarlotka w amerykańskim stylu

Właśnie tak wyobrażam sobie amerykańską szarlotkę. Kruche maślane ciasto i aromatyczne nadzienie.

Zdjęcie - Szarlotka w amerykańskim stylu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Drugiego dnia po upieczeniu ciasto staje się bardziej miękkie, ale i w takiej formie ma swój urok.

Zdjęcie - Szarlotka w amerykańskim stylu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Piekłam je w zeszły weekend, a na jutro planuję powtórkę, tak nam smakowało!

Zdjęcie - Szarlotka w amerykańskim stylu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Szarlotka w amerykańskim stylu

Agata, 2 listopada 2012

Zdjęcie - Szarlotka w amerykańskim stylu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Zimne masło pokrój na małe kawałki. Połącz z mąką i pozostałymi składnikami, szybko wyrabiając grudkowate ciasto. Nie wyrabiaj go zbyt długo, bo stanie się twarde. Uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.

Jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kawałki różnej wielkości, żeby w trakcie pieczenia niektóre pozostały większe, a część się rozpadła. Włóż do garnuszka z wodą, cukrem i cynamonem, gotuj na małym ogniu co jakiś czas mieszając ok. 5 minut. Dodaj skrobię rozpuszczoną w odrobinie wody, całość zagotuj i przestudź.

2/3 ciasta rozwałkuj i wyłóż nim foremkę do pieczenia. Na wierzchu ułóż jabłka. Z pozostałego ciasta przygotuj ozdoby placka, np. kratkę lub listki. Posmaruj je wodą (pędzelkiem) i posyp cukrem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz do zarumienienia wierzchu. Przed podaniem ostudź.

Kategorie przepisów