Szarlotka tutti frutti

Przepis na tę wspaniałą szarlotkę znalazłam w książeczce „Przepisy czytelników: Lato” z serii „Biblioteczka Poradnika Domowego”. Do tego ciasta można użyć dowolnych owoców, ale logiczne jest, że jeżeli jest to szarlotka, to bazą powinny być jabłka, a skoro nazywa się „tutti frutti”*, to muszą być tam także inne owoce. Ja akurat dodałam gruszki i brzoskwinie, bo to idealne owoce na koniec lata, a całość doprawiłam cynamonem – bo co to za szarlotka bez cynamonu, prawda? :)

Zdjęcie - Szarlotka tutti frutti - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SZARLOTKA TUTTI FRUTTI
3 szklanki mąki,
5 jajek,
250g masła,
1,5 szklanki cukru pudru,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
800g jabłek,
2 gruszki,
2 brzoskwinie,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżeczka cynamonu

Oddzielić żółtka od białek. Masło posiekać na stolnicy razem z mąką, proszkiem do pieczenia i ½ szklanki cukru pudru. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części, dwie z nich owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. Trzecią częścią wylepić dno formy (25x30 cm) wyścielonej papierem do pieczenia, włożyć do lodówki i schłodzić przez ok. pół godziny. Po tym czasie zapiec w gorącym piekarniku (200 stopni) na jasnozłoty kolor (ok. 15 minut).
W tym czasie obrać owoce, podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pestki, a każdą ćwiartkę pokroić na cienkie plasterki. Wszystkie owoce wymieszać w misce razem z sokiem z cytryny.
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać pozostały cukier i ubijać, aż się rozpuści. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać łyżką.
Na zapieczony spód ciasta wyłożyć owoce i równomiernie posypać cynamonem. Na nie zetrzeć na tarce jedną część zamrożonego ciasta, następnie wyłożyć pianę, a na wierzch zetrzeć drugą zamrożoną część ciasta.
Piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę.


* "Tutti frutti" z języka włoskiego dosłownie oznacza "wszystkie owoce". Nazwa ta najczęściej używana jest do określania wieloowocowych lodów i deserów.

Zdjęcie - Szarlotka tutti frutti - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka tutti frutti - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

1

Ciasto z gruszkami

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Jabłka grójeckie wiśniami i ma…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

8

Ciasto bawarskie

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

6

Ciasto z jabłkami bez jajek -"…

A'la kuchnia A'la kuchnia
A'LA KUCHNIA BLOG

Wątróbka w plastrach boczku z…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Grillowany burger wołowy z kas…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

Przepisy z tych kategorii

1

Lemoniada arbuzowa i melonowa

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Lody rabarbarowe z borówką ame…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Sorbet ananasowo-bazyliowy na…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Teatr pod gołym niebem i drożd…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

1

Kruche pełnoziarniste ciasto z…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Galaretka z czerwonej porzeczk…

mopswkuchni mopswkuchni
Mops w kuchni