Szarlotka tradycyjna

Zdjęcie - Szarlotka tradycyjna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Szarlotka obok sernika jest tradycyjnym polskim wypiekiem, który często znajduje miejsce na polskim stole obok świątecznych czy też imprezowych potraw. Zawsze jest jednakowo pyszna, aromatyczna dzięki połączeniu jabłek, cynamonu i rodzynek. Pierwszy raz robiłam ją według tego przepisu, który pochodzi z Kuchni Polskiej Tradycyjnej wydawnictwa Exlibris. Szarlotka była słodka, cudownie pachnąca, bardzo nam smakowała :)

Tą propozycją kończę swój udział w zorganizowanej przez Irenę i Andrzeja zabawie "Gotujemy po polsku!".

Zdjęcie - Szarlotka tradycyjna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto:

*30 dag mąki

*15 dag masła

*10 dag cukru

*1 żółtko

*1-2 łyżki gęstej śmietany

*1 opakowanie cukru waniliowego

Składniki na mus jabłkowy:

*1 kg jabłek (antonówki, papierówki, renety)

*15-20 dag cukru

*cynamon

*2 łyżki bułki tartej

*rodzynki (to już mój dodatek)

Wykonanie:

Jabłka umyć, obrać i pokroić w cząstki usuwając gniazda nasienne. Pokrojone jabłka polać niewielką ilością wrzącej wody, rozgotować. Dodać 15-20 dag cukru i ogrzewać na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.

Ja dorzuciłam do jabłek trochę rodzynek oraz wsypałam cynamonu.

Masa jabłeczna powinna nieco zgęstnieć. Odstawić i ostudzić.

Zrobić ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło i 10 dag cukru, posiekać starannie nożem, a następnie dodać żółtko i śmietanę. Zarobić ciasto nożem, a następnie szybko zagnieść ręką. Pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę.

Dużą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć na dno formy i boki (ja nie robiłam boków). Powierzchnię ciasta ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika o temperaturze 200 stopni, podpiec lekko, ale nie rumienić. Gdy ciasto zżółknie wyjąć i posypać bułką tartą.

Na powierzchni rozłożyć wystudzoną masę jabłkową, posypać cynamonem (ja cynamon dałam do środka masy przy gotowaniu). Można także posypać posiekanymi orzechami czy migdałami.

Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić w paski o szerokości około 1 cm. Paski ułożyć na powierzchni jabłek w taki sposób, by powstała kratka.

Wstawić ponownie do piekarnika. Zrumienić na jasnozłoty kolor .

Smacznego :)

 

Zdjęcie - Szarlotka tradycyjna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

8

Tradycyjna szarlotka

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

10

Szarlotka sypana

Malwinka Malwinka
Przepyszne

5

Szarlotka z kruszonką

PomidoriBazylia PomidoriBazylia
Pomidor i bazylia

9

Szarlotka domowa

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

6

Szarlotka na kruszonce

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

1

Szarlotka w jesiennym klimacie

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka