Szarlotka tatrzańska

Staliśmy się posiadaczami dziesięciokilogramowego worka jabłek. Wiadomo, że nie można ich przechowywać w nieskończoność nawet w najlepszych garażowych warunkach. A jak mamy dużo jabłek to.... szarlotka! Przepis na szarlotkę inną niż robię zazwyczaj znalazłam u ChilliBite - szarlotka tatrzańska. Od przepisu oryginalnego lekko odbiegłam, ale sens pozostał.
Szarlotka tatrzańska
Margaryna, śmietana i jajka muszą być zimne. Należy zagnieść ciasto z mąki, margaryny, jajek, śmietany i cukru pudru. 2/3 zagniecionego ciasta stanowi spód szarlotki - należy nim wykleić dno tortownicy lub formy. Blaszkę z ciastem wstawiamy do lodówki na minimum godzinkę, resztę ciasta w torebce foliowej chowamy do zamrażalnika. Jabłka obieramy, szatkujemy na cieniuteńkie plasterki - malakserem, nożem albo obieraczką do warzyw (ja wybrałam ostatni wariant). Jabłka układałam warstwami na cieście - warstwa jabłkowych plasterków na to szczypta cynamonu i łyżka cukru i tak aż miałam jabłka do maksymalnej wysokości tortownicy. Wierzch stanowi kruszonka - uzyskamy idealną ścierając na tarce zamrożoną część ciasta. Szarlotkę pieczemy 60-70 minut w 160 stopniach.
* wybór szarych renet ma zapewnić idealnie plasterki nawet po upieczeniu ciasta
Szarlotka tatrzańska
- 500g mąki krupczatki
- 250g margaryny
- 90g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 2kg jabłek (najlepiej szarej renety - ja nie miałam)
- cynamon
- brązowy cukier

* wybór szarych renet ma zapewnić idealnie plasterki nawet po upieczeniu ciasta