Szarlotka po żydowsku ze śliwkami

Szarlotka po żydowsku ze śliwkami

Przedstawiam kolejny przepis na wykorzystanie śliwek, tym razem słodko-kwaśne ciasto z tymi owocami. Proste, ucierane i bardzo smaczne. Najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepłe i posypane cukrem pudrem. Zatem zabieramy się do ucierania.

Składniki:

  • 0,5 kg śliwek węgierek,
  • 25 dag masła,
  • 2 szklanki cukru,
  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3-4 łyżki śmietany 18%,
  • szczypta soli,
  • 8 jajek

Przygotowanie:

Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać jajka ciągle ucierając. Do miski z masą przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dokładnie wymieszać, dodać śmietanę. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Blachę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia, do połowy wysokości wylać ciasto i ułożyć połówki śliwek. Zalać pozostałym ciastem i zamoczoną w zimnej wodzie łyżką wygładzić. Piec w temp. 180 stopni przez 60 min. Podawać ostygnięte i posypane cukrem pudrem.
Zdjęcie - Szarlotka po żydowsku ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Szarlotka po żydowsku ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów