Szarlotka Mamy

Szarlotka Mamy

                   W długi weekend gościłam Atinkę z synkiem. To były wspaniałe dni, które spędziliśmy wcale nie w kuchni (jakby sugerowały nasze blogi). Było dużo zwiedzania, spacerów, było grillowanie, morze, rozmowy do późnych godzin i poranne przy kawie (a nawet trzech), dużo zdjęć, słońce, wiatr, chłodno i ciepło. Był odpoczynek i luz, i ciasto też było, i chleb. 

Na początek szarlotka z przepisu mojej mamy. Na kruchym cieście, z pysznym jabłkowym musem. Zdjęcia robiłyśmy razem - Atinka i ja. Anitko:*.

Zdjęcie - Szarlotka Mamy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Szarlotka Mamy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

 

Składniki: 

*3 szklanki mąki pszennej

*1 szklanka cukru

*1 opakowanie proszku do pieczenia

*3 żółtka

*1 całe jajko

*1 kostka masła lub margaryny

*1 opakowanie cukru waniliowego (u mnie domowy)

*1 łyżka śmietany

*1 łyżka oleju 

 

Składniki na nadzienie: 

*cynamon 

*2 słoiki musu jabłkowego domowego (1 słoik - 900g) 

*1 starte ziarenko tonki 

*2 łyżki mąki ziemniaczanej 

*ewentualnie 2-3 łyżki cukru do posłodzenia musu 

 

Wykonanie:

Składniki na ciasto (czyli: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka, jajko, masło, cukier waniliowy, śmietanę i olej) zagnieść. Uformować kulę. Blachę (34x24 cm) wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 ciasta rozwałkować na rozmiar blachy (34x24cm). Ja wylepiłam ciastem spód blachy. Podpiec  w temperaturze 180 stopni C przez około 10-12 minut.

Mus jabłkowy wymieszać z cynamonem, mąką ziemniaczaną i tonką, ewentualnie z cukrem, zależy jak słodkie ciasto lubimy. Mus wyłożyć na podpieczony spód.

Rozwałkować pozostałą część ciasta i wyłożyć na mus jabłkowy. Można pozostałą część ciasta zamrozić i zetrzeć na górę szarlotki (tak robię ja, moja mama ciasto wałkuje i kładzie na górę).

Ciasto piec około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C.

Smacznego.:) 

Zdjęcie - Szarlotka Mamy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Szarlotka Mamy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów