Szarlotka domowa

Szarlotka domowa

Zdjęcie - Szarlotka domowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Do porannej lub popołudniowej kawy kawałek domowej szarlotki z jabłkami... .............wszyscy ją znamy i uwielbiamy ,a szczególnie o tej porze roku.

Zdjęcie - Szarlotka domowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami















Składniki :/ blaszka o bokach ok. 26/36 cm /

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku dom pieczenia
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli


Zdjęcie - Szarlotka domowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


oraz

  • 1,5-2 kg jabłek
  • 2 op. cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do posypania

Zdjęcie - Szarlotka domowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Wykonanie:
-Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli. -Schłodzone masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do mąki. -Posiekać nożem. -Dodać żółtka wymieszane z cukrem i śmietaną. -Zagnieść szybko ciasto. -Podzielić na pół, zawinąć w folię -Włożyć do lodówki. Jabłka obrać,wykroić środki i pokroić w cieniutkie plasterki /używam mandoliny/. W zależności od gatunku jabłek można je podsmażyć kilka minut. Niektóre gatunki nie wymagają wstępnej obróbki i można je wyłożyć bezpośrednio na ciasto. -Schłodzone kawałki ciasta rozwałkować na placki wielkości formy. -Jedną część ułożyć na dnie blaszki wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem. -Na ciasto nakładać warstwami plasterki jabłek /u mnie surowe/ posypując je cukrem wanilinowym i -Przykryć drugą częścią ciasta. -Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok.40-50 minut.
Przestygnięte ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Zdjęcie - Szarlotka domowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Szarlotka domowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Szarlotka domowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka domowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów