SZARLOTKA CIASTO

SZARLOTKA CIASTO
Zdjęcie - SZARLOTKA CIASTO - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pyszna,krucha,pachnąca jabłkami i cynamonem szarlotka!To jest to co tygrysy lubią najbardziej ;-)Chwila pracy i to pachnące ciasto stoi na stole.

Składniki:
Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 kostki margaryny
  • 4 żółtka
  • niecała szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania
  • łyżka masła do posmarowania blachy

Zdjęcie - SZARLOTKA CIASTO - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jabłka:
  • 8-10 jabłek najlepiej kwaśnych np. antonówka
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2-4 łyżki cukru ( jak wolicie słodsze to więcej)

Zacznijmy od ciasta.
Na blacie wymieszałam mąkę z proszkiem do pieczenia.
Zdjęcie - SZARLOTKA CIASTO - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wsypałam cukier.
Zdjęcie - SZARLOTKA CIASTO - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dodałam żółtka.
Zdjęcie - SZARLOTKA CIASTO - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pokrojoną na kawałki miękką margarynę.
Zdjęcie - SZARLOTKA CIASTO - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki wymieszałam.
Zdjęcie - SZARLOTKA CIASTO - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ugniecione ciasto podzieliłam na dwie części.
Zdjęcie - SZARLOTKA CIASTO - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zawinęłam je w torebki foliowe i wstawiłam na około 30 minut do lodówki/zamrażalnika.
W czasie gdy ciasto się chłodziło zajęłam się jabłkami.Umyłam,obrałam i starłam je na tarce o grubych oczkach.
Zdjęcie - SZARLOTKA CIASTO - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Posypałam cynamonem.
Zdjęcie - SZARLOTKA CIASTO - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
I smażyłam aż zrobiły się miękkie około 15 minut.
Zdjęcie - SZARLOTKA CIASTO - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - SZARLOTKA CIASTO - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Odstawiłam do ostygnięcia.
Blachę o wymiarach 35cm/25cm posmarowałam masłem i posypałam tartą bułką.Wyjęłam z zamrażalnika jedną część ciasta i wylepiłam nią dno brytfanki.
Zdjęcie - SZARLOTKA CIASTO - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Następnie wyłożyłam na nią uprażone wcześniej jabłka.
Zdjęcie - SZARLOTKA CIASTO - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Na wierzch starłam na tarce drugą część ciasta.
Zdjęcie - SZARLOTKA CIASTO - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wstawiłam ciasto do nagrzanego piekarnika i piekłam w temperaturze 180 stopni około 45 minut.
Zdjęcie - SZARLOTKA CIASTO - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Po wystygnięciu posypałam szarlotkę cukrem pudrem.
Zdjęcie - SZARLOTKA CIASTO - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Chociaż powiem szczerze nie była tak do końca zimna jak ją jadłam....;-)Smacznego!
Zdjęcie - SZARLOTKA CIASTO - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów