Szarlotka bezglutenowa


Dziś podaję przepis na pyszną bezglutenową szarlotkę.Jeśli nie jesteś na diecie i nie masz problemów z glutenem, to mimo wszystko zachęcam Cię do spóbowania tego ciasta. Jest pyszne! :)

/ składniki na kwadratową blachę o wymiarach 24 x 24 cm/
- 200 g mąki kokosowej- 200 g mąki ryżowej- 50 g mielonych migdałów- 150 g oleju kokosowego
- 50 g masła- 150 g cukru- 2 żółtka- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (domowej roboty)- szczypta soli
nadzienie:- 1 kg kwaśnych jabłek- 4 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią- 1 łyżeczka cynamonu- odrobina soku z cytryny- 1 łyżka masła
Migdały moczę 15 minut w gorącej wodzie, przekładam do blendera i miksuję aż do uzyskania konsystencji mączki.Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję na kawałki.W garnku rozpuszczam masło, cukier, wrzucam jabłka i duszę. Gdy owoce zaczną się rozpadać dodaję sok z cytryny.Na samym końcu przyprawiam jabłkową masę cynamonem i odstawiam do przestygnięcia.W tym czasie do dużej miski wsypuję mąkę, dodaję zmielone w blenderze migdały, cukier, sól. ekstrakt oraz żółtka i pokrojone w kostkę masło.Zagniatam ciasto, zawijam w folię spożywczą i wkładam na 1 h do lodówki (na dolną półkę).Po tym czasie wykładam kwadratową blachę (24 cmx24 cm) papierem do pieczenia.Ciasto kruche dzielę na dwie równe części, pierwszą ścieram na tarce o grubych oczkach i rozkładam na dnie blachy. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C. i piekę w nim spód szarlotki przez 10 minut.Następnie rozkładam na nim nadzienie jabłkowe i przykrywam pozostałą częścią kruchego ciasta.Szarlotkę piekę ok. 40 minut.Gdy przestygnie posypuję ją cukrem pudrem, kroję na kwadraty i podaję:)
Smacznego!



Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥____________________________