Szampański deser z brzoskwiniamii

Szampański deser z brzoskwiniamii

Deser, który dzisiaj chciałam pokazać powstał z połączenia szampana i soku a właściwie syropu z brzoskwiń. Jest to prosty, pucharkowy sposób na pyszne zakończenie niedzielngo obiadu.

Zdjęcie - Szampański deser z brzoskwiniamii - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 500 ml szampana
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 330 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

Szampana i syrop z brzoskwiń umieścić w jednym naczyniu i wymieszać. Żelatynę rozpuścić z 2 łyżkach gorącej wody  i odstawić do napęcznienia. W tym czasie osączone brzoskwinie pokroić w małe cząstki i umieścić w pucharkach. Żelatynę dodać do szampana, wymieszać i przelać do pucharków. Brzoskwinie powinny być zakryte. Galaretkę wstawić do lodówki.Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem z prawdziwą wanilią. Na każdej zastygniętej galaretce z brzoskwiniamii umieścić odpowiednią ilość bitej śmietany. Deser schłodzić przynajmniej  1godz w lodówce.

Smacznego:)

Kategorie przepisów