Szakszuka po mojemu


Szakszuka to jeden z moich sposobów na szybki obiad. Robię ją dość często, bo jest przepyszna, a jednocześnie bardzo prosta do przygotowania. Moja wersja odrobinę różni się od oryginalnej, ale to takie danie, które właśnie należy modyfikować po swojemu.
Szakszuka
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 3 ząbki czosnku
- sól
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki chili w płatkach
- 2 pomidory
- ok. 50 ml przecieru
- 4 jajka
- listki świeżej kolendry
1) Podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek oraz pokrojoną w paski paprykę.
2) Dodać sól, kumin, kolendrę, słodką paprykę, chili w płatkach i podsmażyć, mieszając.
3) Dodać pokrojone w kostkę pomidory i przecier pomidorowy, dusić przez 15 minut.
4) Zrobić cztery wgłębienia i wbić w nie jajka.
5) Lekko je posolić, przykryć i dusić, aż się zetną.
6) Posypać kolendrą.
Czas przygotowania: 1/2 godziny
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 260 kcal