Bento 2: Szafranowe puree z batatów

Bento 2: Szafranowe puree z batatów
Zdjęcie - Bento 2: Szafranowe puree z batatów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami PDF Button Na blogu są już smażone bataty, teraz czas na gotowane i to w królewskim wydaniu- z szafranem.  U mnie podane były z pieczonym w folii łososiem i świeżą roszponką. Na zdjęciu w obiadowym pudełku, zabrane do pracy. Bataty obieramy jak ziemniaki,  gotujemy w osolonej wodzie, przez ok 30-40 minut. Dłuższy czas gotowania pozwoli na łatwiejsze zmiksowanie. Do mleczka kokosowego dodajemy szafran.  Szafran, w połączeniu z  produktami zawierającymi wodę, barwi je na żółto. Nie uzyskamy takiego efektu łącząc szafran z tłuszczem. Ugotowane bataty odcedzić z wody, dodać mleczko kokosowe, zmiksować blenderem, do uzyskania jednolitej masy. Doprawić papryką chilli. Uwaga: Szafran jest bardzo intensywną przyprawą, dlatego nie należy dodawać go zbyt dużo, by nie zdominował smaku dania. Zdjęcie - Bento 2: Szafranowe puree z batatów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Smacznego!

Kategorie przepisów