Syrop z imbiru

Lubię różnorakie dodatki do herbaty, domowe soki owocowe, syropy z pigwy, czarnego bzu i z mniszka lekarskiego, a także miód i sok z cytryny. Ostatnio bardzo zasmakował nam syrop z imbiru. Mając na uwadze prozdrowotne właściwości imbiru, bardzo Was zachęcam do przygotowania syropu z kłącza tej magicznej rośliny ?
Kłącze imbiru zawiera związek, który nadaje roślinie specyficzny smak i zapach i to właśnie on decyduje o terapeutycznych właściwościach rośliny. Imbir posiada również substancje żywicowe odpowiedzialne za jego palący smak i lekko gorzki smak. W skład kłącza wchodzi także wapń, żelazo i magnez.
Wykryte w składzie rośliny związki odpowiadają za pobudzanie wydzielania soku żołądkowego, trzustkowego i żółci. Imbir i jego przetwory cenione są jako środek przeciwwymiotny, nawet wtedy, kiedy dolegliwości występują po chemioterapii. Wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Wzmacnia pamięć i koncentrację, oraz działa oczyszczająco na cały organizm. Wyśmienity na kaszel , a w połączeniu z miodem stanowi świetne lekarstwo na bolące gardło ?
- 250 – 300 g kłącza imbiru
- sok z połowy cytryny
- 3 pełne łyżki naturalnego miodu
Źródło wpisu BIOkurier nr.5/2016