Syrop różany z melisą i miętą
Piękna, pachąca róża aż się prosiła, żeby ją przetworzyć. Do koszyczka wrzucałam jej najładniejsze główki. Po przejrzeniu przepisów na wykorzystanie róży postanowiłam zrobić syrop. Aromatyczna róża, mięta i melisa o delikatnym, cytrynowym zapachu komponują się idealnie. Zapach gotowanych ziół roznosi się po całej kuchni. Jeśli macie w pobliżu domu krzaczki z różą koniecznie ją zbierzcie.
Składniki:
Z róży należy oberwać płatki, z ziół listki. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia, odstawić pod przykryciem w chłodne miejsce na 48 h. Mieszać co jakiś czas. Przecedzić przez sitko, odcisnąć. Do płynu dodać cukier i sok z cytryny, który pomoże zmienić barwę;) Syrop mieszając, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 10 min. Gorący syrop przelać do wyparzonych butelek.
Składniki:
- 8 główek róży ( 125 g płatków),
- 5 gałązek melisy,
- 5 gałązek mięty,
- 1,5 litra wody,
- 1,5 kg cukru,
- sok z 1/2 cytryny
Z róży należy oberwać płatki, z ziół listki. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia, odstawić pod przykryciem w chłodne miejsce na 48 h. Mieszać co jakiś czas. Przecedzić przez sitko, odcisnąć. Do płynu dodać cukier i sok z cytryny, który pomoże zmienić barwę;) Syrop mieszając, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 10 min. Gorący syrop przelać do wyparzonych butelek.