Syrop różany


Jak robię konfiturę z płatków róż, to staram się tak zamotać, żeby mi jeszcze trochę różanego syropu wyszło. Takim syropem można sobie potem aromatyzować herbatkę, desery, lody czy ciasta, a nawet słodzić nim granolę. Albo może zrobić różaną bakławę bez orzechów... Bo filo to ciasto bez mleka i jajek, prawda? Muszę o tym pomyśleć. Czyli już wiem, co upiekę w najbliższy weekend.
Zbierzmy:
szklankę płatków róż
szklankę cukru
1/3 szklanki wody
Z cukru i wody ugotować jasny syrop. Dodać płatki (jeśli jest taka potrzeba to umyte) i gotować powoli 5 minut. Przykryć i odstawić na dobę. Po tym czasie powoli zagotować i zdjąć z ognia. Odstawić, by trochę wystygł. Syrop przelać przez metalowe sitko do wyparzonej buteleczki, a płatki zużyć jako konfiturę lub do dekoracji.