Syrop pigwowy

Syrop pigwowy

Zdjęcie - Syrop pigwowy   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wpis który się zawieruszył i się odnalazł ... Syrop z pigwy doskonały do herbatki na przeziębienie ma słodko kwaśny smak z lekką cierpkością. Owoce pigwy zbieramy po pierwszych przymrozkach . Polecam

  • 1 kg pigwy
  • 2 szklanki cukru
  • 4 szklanki wody

 

Pigwy poprzekrawać na pół i wydrążyć pestki następnie zasypać cukrem i zostawić na 1-2 dni w chłodnym miejscu. Po tym czasie dodajemy wodę i gotować na małym ogniu ok 15 minut na koniec dodać odrobinę soku z cytryny do smaku. Przecedzić przez sito i syrop zlać do butelek - pasteryzować. 

Polecam

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Syrop pigwowy   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 



Kategorie przepisów