Sycylijskie ciasto pistacjowo-migdałowe

Ciasto wymarzone na leniwe, ciepłe popołudnia. Choć samo w sobie może wydawać się zbyt suchawe, to w połączeniu z gałką lodów i dobrą kawą, zamienia się w przepyszny deser przenoszący nas na chwilę na gorącą Sycylię :)
Przepis znalazłam w „Księdze Smaków Świata” Buchmanna. W oryginale używano tylko samych pistacji (250g), jednak byłaby to rozpusta, na którą mnie nie stać, więc (sporą) część zastąpiłam migdałami ;) Mimo to smak pistacji nadal jest mocno wyczuwalny.

SYCYLIJSKIE CIASTO PISTACJOWO-MIGDAŁOWE
100g niesolonych prażonych pistacji bez łupin,
150g migdałów,
6 białek,
1 ¼ szklanki cukru,
1 szklanka mąki,
6 łyżek stopionego masła,
1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
+ cukier puder do posypania ciasta
Migdały sparzyć, obrać i lekko podprażyć na suchej patelni, aż zaczną wydobywać aromat. Wymieszać z pistacjami. Połowę z nich grubo posiekać, a połowę drobno zmielić. Zmielone orzechy wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na półsztywną pianę. Nadal ubijając, stopniowo dosypywać cukier. Następnie dodać ekstrakt waniliowy/cukier wanilinowy, skórkę z cytryny, stopione masło i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać mąkę ze zmielonymi orzechami, wymieszać, a na koniec odłożone wcześniej, posiekane orzechy i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki natłuścić. Przelać ciasto i wyrównać wierzch. Piec w 180 stopniach około 40 minut, aż wbity patyczek będzie suchy.
Po całkowitym ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Przepis znalazłam w „Księdze Smaków Świata” Buchmanna. W oryginale używano tylko samych pistacji (250g), jednak byłaby to rozpusta, na którą mnie nie stać, więc (sporą) część zastąpiłam migdałami ;) Mimo to smak pistacji nadal jest mocno wyczuwalny.

SYCYLIJSKIE CIASTO PISTACJOWO-MIGDAŁOWE
100g niesolonych prażonych pistacji bez łupin,
150g migdałów,
6 białek,
1 ¼ szklanki cukru,
1 szklanka mąki,
6 łyżek stopionego masła,
1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
+ cukier puder do posypania ciasta
Migdały sparzyć, obrać i lekko podprażyć na suchej patelni, aż zaczną wydobywać aromat. Wymieszać z pistacjami. Połowę z nich grubo posiekać, a połowę drobno zmielić. Zmielone orzechy wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na półsztywną pianę. Nadal ubijając, stopniowo dosypywać cukier. Następnie dodać ekstrakt waniliowy/cukier wanilinowy, skórkę z cytryny, stopione masło i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać mąkę ze zmielonymi orzechami, wymieszać, a na koniec odłożone wcześniej, posiekane orzechy i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki natłuścić. Przelać ciasto i wyrównać wierzch. Piec w 180 stopniach około 40 minut, aż wbity patyczek będzie suchy.
Po całkowitym ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
