Świąteczny tort korzenno – marcepanowy

Świąteczny tort korzenno – marcepanowy

Święta coraz bliżej, w okolicznych domach pachnie piernikiem, a okna rozbłysnęły pierwszymi świątecznymi ozdobami. Mikołaj jak zawsze cichaczem zostawił kolorowe podarki dla dzieci i wyszedł zanim zdążyły odwrócić się na drugi bok w łóżkach. Radość w ich oczach sprawia, że mam ochotę odgrywać ten sympatyczny zwyczaj niemal codziennie…

Nie wiem jak Wy, ale ja już nie mogę doczekać się ubierania choinki, pakowania prezentów i całej tej przedświątecznej bieganiny. Najwyższy czas spisać ostatnie plany na kartce pachnącej cynamonem i zabrać się za pierniczki. Kiedy zostałam poproszona o przygotowanie świątecznego przepisu, niemal od razu przyszedł mi do głowy ten tort. Korzenne ciasto, puszysty krem z drobinkami marcepanu i wyjątkowa, subtelna, pastelowa dekoracja, która bardzo skutecznie przykuwa wzrok. Nic więcej do szczęścia nie jest potrzebne. Tym bardziej, że tort w smaku jest wyborny i świetnie wpisuje się w charakter świąt Bożego Narodzenia.

Zdjęcie - Świąteczny tort korzenno – marcepanowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak już wspomniałam, tort nie został upieczony przypadkowo. Powstał na potrzeby interesującego konkursu „Gotuj się do świąt”, organizowanego na fanpage’u marki Deante. Mam nadzieję, że stanie się dla Was zaproszeniem i inspiracją. Koniecznie zajrzyjcie i weźcie udział, być może uśmiechnie się do Was szczęście. Będę trzymać kciuki! Aplikację konkursową oraz regulamin zabawy znajdziecie pod adresem: aplikacja konkursowa

Wspólnie z organizatorami zapraszam do zabawy!

Składniki:

(tortownica o śr. 20cm, 8 porcji)

  • 4 duże jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 szklanki mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka masła (rozpuszczonego)

krem i dodatki:

  • 350ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200g miękkiego masła
  • 120g marcepanu w czekoladzie
  • 125g powideł śliwkowych
  • 1/3 szklanki mocnej herbaty
  • 2 łyżki miodu
  • sok z 1/2 cytryny

dekoracja:

  • 125g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • kilka kropel zielonego barwnika
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • kolorowa posypka lub drobne draże

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajka ubijaj z cukrem przez 8-10 minut z łyżką soku z cytryny.
  • W drugiej misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawy korzenne, mielone migdały.
  • Gdy piana będzie puszysta i dość gęsta, dodaj w dwóch, trzech partiach suche składniki i delikatnie wymieszaj łopatką do połączenia składników.
  • Na koniec dodaj rozpuszczone i przestudzone masło i ponownie ostrożnie wymieszaj.
  • Ciasto przełóż to tortownicy z wyłożonym papierem dnem i wyrównaj szpatułką.
  • Piecz w 170°C przez około 40 minut do chwili aż ciasto będzie sprężyste w dotyku.
  • Ostudź, a następnie wyjmij z formy oddzielając brzegi za pomocą nożyka.
  • Przygotuj krem.
  • Ugotuj budyń z 350ml mleka używając całego opakowania budyniu. Ostudź pod przykryciem, aby zapobiec powstaniu kożucha.
  • Miękkie masło utrzyj na jasny puch z cukrem pudrem.
  • Następnie dodawaj po łyżce ostudzonego budyniu nie przerywając ucierania.
  • Krem podziel na 2 części. Do jednej z nich zetrzyj na drobnych oczkach marcepan i wymieszaj.
  • Ciasto pokrój na 4 blaty.
  • Herbatę posłodź miodem i wciśnij sok z 1/2 cytryny. Naparu używaj do nasączania kolejnych warstw ciasta.
  • Przekładaj kremem i powidłami nie zapominając o nasączaniu.
  • Po ułożeniu ostatniej warstwy, udekoruj tort pozostałym kremem bez marcepanu i wyrównaj. Dla ułatwienia, możesz schłodzić tort przed nakładaniem wierzchniej warstwy w lodówce.
  • Przygotuj krem maślany: Miękkie masło ucieraj z cukrem pudrem dodawanym stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec dodaj sok z cytryny oraz zielony barwnik i połącz.
  • Zielony krem przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego małą gwiazdką. Uformuj choinki ( zacznij od podstawy wyciskając krótkie fragmenty kremu. Kolejne poziomy choinki wyciskaj w ten sam sposób formując stożek) układając je na listku czekolady lub pergaminu (po schłodzeniu w lodówce krem stężeje na tyle, żeby swobodnie przenieść dekoracje na tort), posyp je kolorową posypką przypominającą bombki i schłodź.
  • Gotowy tort udekoruj choinkami z kremu maślanego i kolorową posypką według uznania.

Smacznego!

Zdjęcie - Świąteczny tort korzenno – marcepanowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Świąteczny tort korzenno – marcepanowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Świąteczny tort korzenno – marcepanowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Świąteczny tort korzenno – marcepanowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

wpis sponsorowany

Kategorie przepisów