Świąteczny kapuśniak z grochem i grzybami mojej mamy

Świąteczny kapuśniak z grochem i grzybami mojej mamy
Zdjęcie - Świąteczny kapuśniak z grochem i grzybami mojej mamy/ Cabbage and split pea soup with mushrooms - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Tweet

Dziś przedstawiam przepis na tradycyjne danie wigilijne z mojego domu rodzinnego, autorstwa mojej mamy. Być może dla wielu osób będzie to zaskoczeniem, jednak u mnie w domu obok barszczu czerwonego z uszkami, podaje się także kapuśniak ze słodkiej kapusty, z grochem i grzybkami podsmażonymi na  oleju lnianym. Jest to danie jedyne w swoim rodzaju, podawane u nas tylko i wyłącznie w Boże Narodzenie. Polecam!

Scroll down for recipe English

Świąteczny kapuśniak z grochem i grzybami mojej mamy

(6-8 porcji)

Składniki na kapuśniak:

  • 2 szklanki suchego grochu, wymoczonego przez noc
  • 1 średnia główka kapusty, posiekana
  • 1 marchewka, obrana i pokrojona w plasterki
  • ½ opalonej na gazie lub palnikiem cebuli
  • 1 litr bulionu
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego lub 200 ml passaty
  • sól, pieprz i cukier do smaku

 Składniki na grzybki:

  • 50 g suszonych grzybów
  • średnia cebula, pokrojona w małą kostkę
  • olej lniany do smażenia

Przygotowanie:

  1. Groch odcedź z wody, w której się moczył, zalej świeżą i wmieszaj pół łyżki soli. Postaw na dużym ogniu i zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez ok. 1 ½ godziny (w parowarze 30 min). Po tym czasie, gdy skórki na grochu są już popękane, odcedź go i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków lub zmiksuj w blenderze. Odstaw.
  2. W międzyczasie posiekaj kapustę umieść ją w dużym rondlu i wlej bulion. Dolej wody tylko do wysokości kapusty i włóż marchewkę, ziele angielskie i liść laurowy. Całość zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj kapustę około 40 minut, do miękkości.
  3. Gdy kapusta jest już miękka dodaj przygotowany wcześniej groch, gotuj przez 10 minut i dodaj koncentrat. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  4. Suszone grzyby umieść w rondelku, zalej wodą i zagotuj. Gotuj przez kilka minut do miękkości i odcedź. Posiekaj grzyby w drobną kostkę.
  5. Na patelni umieść kilka łyżek oleju lnianego i zeszklij na nim cebulkę. Następnie dodaj grzybki i podsmażaj wszystko razem jeszcze ok. 5 minut. Dopraw solą do smaku.
  6. Podawaj kapuśniak pospany grzybkami.
Smacznego!

Zdjęcie - Świąteczny kapuśniak z grochem i grzybami mojej mamy/ Cabbage and split pea soup with mushrooms - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Cabbage and split pea soup with mushrooms

(6-8 servings)

Ingredients for the soup :

  • 2 cups of dry split peas, soaked overnight
  • 1 medium white cabbage, chopped
  • 1 carrot, peeled and sliced
  • ½ white onion, browned with blowtorch or gas burner
  • 1 l of chicken stock
  • 3 bay leaves
  • 5 allspice berries
  • 2-3 tablespoons tomato paste or 200 ml passata
  • salt, pepper and sugar to taste

 Ingredients for the mushrooms :

  • 50 g of dried mushrooms
  • medium onion, diced
  • linseed oil

Preparation:

  1. Drain the split peas and rinse them thoroughly, next cover with fresh water, add 1/2 tbsp of salt and bring to the boil over high heat. Reduce the heat and simmer for approximately 1 ½ hours (30 minutes in the pressurecooker). Drain the peas and blend until smooth. Set aside .
  2. In the meantime, chop the cabbage, place it in a large saucepan and add the stock. Next pour in the water just to cover the cabbage, add the carrots, allspice and bay leaf. Bring to the boil, then reduce the heat to medium and simmer for 40 minutes or until the cabbage is soft.
  3. Add the mixed peas, cook for 10 minutes and add the tomato paste. Season with salt, pepper and sugar to taste.
  4. To prepare the mushrooms, place it  in a saucepan, cover with water and bring to the boil. Cook for a few minutes until, drain and chop finely.
  5. Heat 3-4 tbsp of flaxseed oil on a large skillet, add the onions and cook until translucent. Next add the mushrooms and cook for 5 minutes, season with salt to taste.
  6. Sprinkle the soup with the mushrooms and serve.
Enjoy!

Zdjęcie - Świąteczny kapuśniak z grochem i grzybami mojej mamy/ Cabbage and split pea soup with mushrooms - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Świąteczny kapuśniak z grochem i grzybami mojej mamy/ Cabbage and split pea soup with mushrooms - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDrukuj groch, grzyby, kapusta, obiad, święta, szybkowar, zupa

Kategorie przepisów