Świąteczne pierniczki

Wszyscy w około pierniczą i pierniczkują, ja się póki co opierałam, ale nie ma to tamto... nastał i u mnie czas świątecznych pierniczków. Mój przepis to opcja pierniczki last minute. Można je zrobić nawet w dzień przed Wigilią bo nie muszą leżakować.
Świąteczne pierniczki
Zawsze robię je z połowy porcji albo połowę ciasta zamrażam na później.
W misce dokładnie wymieszać masło, cukier, miód i przyprawy. Proszek wymieszać z połową przesianej mąki i wymieszać z masą. Dosypywać resztę mąki w trakcie zagniatania ciasta. Ciasto włożyć na noc do lodówki. Wałkować cienko, wykrawać ciasteczka w fantazyjne wzory i piec ok 5-6 minut w 200 stopniach.
Ostatnio stałam się posiadaczką cudownej foremki śnieżynki firmy Wilton. Jak każdy cukiernik amator wie, Wiltonowi można zaufać. Nie zawiodłam się też i tym razem. Foremka pięknie docina, jest dosyć wysoka, więc nie tylko ciasteczka można nią wycinać. Ja mam plan na kilka innych zastosowań. Miękka obwódka idealna do ciasteczkowania z maluchami.

a tak w ogóle to mamy dzisiaj czwartą rocznicę ślubu, ale ten czas leci....
Świąteczne pierniczki
- 350g masła
- 500g cukru
- 900g mąki
- 2/3 szklanki miodu
- 1 szklanka śmietany 22%
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- przyprawy: imbir, kardamon, cynamon i goździki (zmielone ok 1,5 łyżki)

W misce dokładnie wymieszać masło, cukier, miód i przyprawy. Proszek wymieszać z połową przesianej mąki i wymieszać z masą. Dosypywać resztę mąki w trakcie zagniatania ciasta. Ciasto włożyć na noc do lodówki. Wałkować cienko, wykrawać ciasteczka w fantazyjne wzory i piec ok 5-6 minut w 200 stopniach.
Ostatnio stałam się posiadaczką cudownej foremki śnieżynki firmy Wilton. Jak każdy cukiernik amator wie, Wiltonowi można zaufać. Nie zawiodłam się też i tym razem. Foremka pięknie docina, jest dosyć wysoka, więc nie tylko ciasteczka można nią wycinać. Ja mam plan na kilka innych zastosowań. Miękka obwódka idealna do ciasteczkowania z maluchami.

a tak w ogóle to mamy dzisiaj czwartą rocznicę ślubu, ale ten czas leci....