Świąteczne orzechy

Świąteczne orzechy
Zdjęcie - Świąteczne orzechy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Świąteczne orzechy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Świąteczne orzechy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Świąteczne orzechy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 100 g orzechów makadamia
  • 100 g orzechów pekan
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g obranych pistacji
  • 100 g orzechów brazylijskich
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 1 łyżeczka gruboziarnistej soli
  • 2 łyżki miałkiego cukru brązowego
  • 2 łyżki oleju Kujawski z papryką ostrą, pomidorami i bazylią
  • 3 gałązki rozmarynu
Przygotowanie

Orzechy podprażamy na suchej patelni przez około 4 min. Dodajemy przyprawę garam masala, podrzucamy orzechy na patelni, aby dobrze pokryły się przyprawą, dodajemy sól, cukier i olej, mieszamy i zsypujemy na blaszkę. Doprawiamy orzechy solą i siekanym świeżym rozmarynem, podajemy na ciepło.


Porada:

Zamiast przyprawy garam masala można użyć mieszanki: ½ łyżeczki mielonego imbiru i kminu rzymskiego, po szczypcie mielonej kolendry, goździków i cynamonu. To właśnie imbir i cynamon w garam masala odpowiadają za smak orzechów.



Przepis pochodzi z slodki-kompromis.blogspot.com

Kategorie przepisów