Świąteczna gwiazda
Ach, śpij kochanie. Złotą gwiazdkę z nieba chcesz? Dostaniesz!
Oto przepis na gwiazdę wśród świątecznych wypieków. Plecioną drożdżową gwiazdę z nadzieniem korzennym, skórką pomarańczową i żurawiną.
Czas całkowity: 1 godz 55 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 25 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 400 g
- masło - 15 g
- cukier - 50 g
- białko - 1 szt.
- suszonych drożdży instant - 5 g
- letniego mleka - 230 ml
- miękkiego masła, łyżeczka przyprawy do piernika, 3 łyżki cukru, 2 łyżki skórki z pomarańczy, 60 g suszonej żurawiny (nadzienie) - 200 g
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, cukier. W rondlu podgrzewam letnie mleko z masłem. Wlewamy letni płyn i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
3. W tym czasie ucieramy miękkie masło z żurawiną, przyprawami, skórką pomarańczową i cukrem.
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 3 części i wałkujemy na placki o tej samej średnicy.
5. Pierwszy placek smarujemy połową nadzienia, przykrywamy drugim plackiem i smarujemy resztą nadzienia.
6. Następnie przykrywamy 3 plackiem. Na środku odciskujemy szklanką kółko, nacinamy ciasto na 4 części.
7. Z każdej części kroimy jeszcze 4 paski, w sumie dzieląc ciasto na 16 części, ale nie przecinając je do końca.
8. Ciasto kręcimy parami wywijając je dwa razy na zewnątrz i zlepiając końce. Tak przygotowaną gwiazdę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu.
9. Wyrośnięte ciasto smarujemy z wierzchu białkiem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy metodą góra-dół przez 25 minut w 190 stopniach.
Upieczoną gwiazdę podajemy ze Smakowitą 4 Ziarna.