Suszona aronia i jarzębina oraz soki

Suszona aronia i jarzębina oraz soki

Zdjęcie - Suszona aronia i jarzębina oraz soki - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Suszona aronia i jarzębina oraz soki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Suszycie owoce jarzębiny i aronii  - ja zrobiłam to pierwszy raz w tym roku i są naprawdę pyszne. I te z cukrem i te bez :-) , jarzębinę oraz aronię zrywam jeszcze przed przymrozkami i wkładam do zamrażalnika na kilka dni - to powoduje utratę goryczki. Wysuszone owoce dodaję do równych potraw - uwielbiam np ciastka z nimi ale o tym już niedługo. Polecam

  • 1 kg aronu
  • 1 szklanka cukru
  • 4 szklanki wody
  • 1/2 cytryny 

Wodę zagotować z cukrem  do rozpuszczenia, następnie na gotujący syrop cukrowy wrzucić zamrożoną aronię  i gotować ok 20 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodać soku z cytryny i spróbować, sok zlać do butelek owoce odcedzić i wyłożyć na sicie w suszarce do suszenia warzyw i suszyć ok 7 godzin. Wysuszone owoce przechowywać w  szczelnie zamkniętych pojemnikach :-).

Zdjęcie - Suszona aronia i jarzębina oraz soki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • 1 kg jarzębiny
  • 2 szklanki cukru 
  • 3 szklanki wody 

 Przemrożoną jarzębinę przelać gorącą wodą, do garnka wsypać cukier i jarzębinę całość zalać wodą i zagotować. Obserwować owoce gdy zrobią się lekko pomarszczone odcedzi z syropu i ułożyć w piekarniku na blaszce lub w suszarce do grzybów i suszyć ok 5-6  godzin w temp 70 C co jakiś czas przemieszać i uważać żeby się nam nie przypaliły. Owce jarzębiny można suszyć również w suszarce do warzyw. Jarzębina podczas suszenia skurczy nam się i nie będzie wydawać soku po naciśnięciu. Przechowywać w szczelnym pojemniku. 

 Owoce jarzębiny i aronu polecam wyszyć również bez gotowania , przemrozić je potem przelać wrzątkiem osuszyć i do piekarnika lub suszyć w suszarce do warzyw i grzybów. 

 Polecam 

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Suszona aronia i jarzębina oraz soki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów