Surówka z surowego buraka i marchewki

Surówka z surowego buraka i marchewki
Surówkę z surowego buraka już Wam kiedyś przedstawiałam. Pisałam też o wyższości buraka surowego nad gotowanym (chodzi o wartość IG).

Dzisiaj wersja z marchewką i dodatkiem awokado. Idealny dodatek do dania mięsnego również dla tych na diecie cukrzycowej.

Zdjęcie - SURÓWKA Z SUROWEGO BURAKA I MARCHEWKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Surówka z surowego buraka i marchewki - Laura
SKŁADNIKI:
  • 2 małe lub jeden duży surowy burak
  • 1 duża marchew
  • 1 czerwona cebula
  • sok z połówki pomarańczy
  • 1 awokado
  • 1 łyżka oliwy lub dobrego oleju (może być jakiś smakowy)
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki soli
Buraki i marchew obrać, posiekać w malakserze* (można też zrobić to w kubku miksującym). Warto to zrobić porcjami - warzywa powinny być rozdrobnione/posiekane bardzo drobno, ale nie na miazgę.

Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Wymieszać oliwę, ocet, sok z pomarańczy i sól. Dodać pokrojona cebulę, wymieszać dokładnie i dodać do posiekanych warzyw.

Na końcu dodać rozgniecione widelcem awokado, wymieszać, ewentualnie doprawić. * ja korzystam z tzw multirozdrabniacza (z firmy na T)

Kategorie przepisów