Surówka z selera korzeniowego i naciowego
Lekka , chrupiąca , orzeźwiająca surówka z selera i jabłek. Tym razem połączyłam seler korzeniowy z naciowym, dodałam winne jabłko ,orzechy włoskie lub rodzynki i .....co z tego wyszło? Pychotka! Na dodatek surówka prosta do przygotowania i zdrowa.
Surówkę można zjeść na deser, a może być również świetnym dodatkiem do mięsa.
Bardzo lubię seler na surowo i choć ma mocny , specyficzny smak , często jest składnikiem moich sałatek i surówek. To przecież bardzo cenne warzywo, do którego chyba nie trzeba nikogo przekonywać. Sok przygotowany z selera naciowego i jabłek oczyszcza organizm, ma właściwości nawilżające/ skóra i włosy/ , likwiduje obrzęki i chroni organizm przed wolnymi rodnikami: to tzw."eliksir młodości". Co jeszcze ma w sobie surowy seler?..zobacz Składniki:
- 1 mały seler korzeniowy
- kawałek selera naciowego
- 1 winne jabłko
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- szczypta cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub rodzynek
- zielona pietruszka i połówki orzechów do dekoracji
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie: -Selera obrać, umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o średnich lub dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny. -Obrane jabłko zetrzeć na tarce i wymieszać z selerem. -Seler naciowy umyć, obrać z twardych włókien i pokroić. -Orzechy posiekać. -Jogurt wymieszać z majonezem i odrobiną cukru. -W miseczce wymieszać warzywa, doprawić do smaku solą i pieprzem , dodać posiekane orzechy / lub rodzynki/, polać sosem jogurtowo-majonezowym i dokładnie wymieszać. -Wstawić na ok.30 minut do lodówki. -Udekorować zieloną pietruszką i połówkami orzechów. Kotlecik w kukurydzianej panierce z dodatkiem surówki z selera smakuje całkiem nieźle!