Surówka z selera

Tak właściwie to nie przepadam za selerem. Używam go w kuchni ale bez szału Natomiast coś, co uwielbiam, to surówka z selera
! Jest bardzo prosta w przygotowaniu i zarazem pyszna. Wystarczy dodać jabłko i ogórka kiszonego – najlepiej kwaśnego – czyli składniki, które najczęściej w domu są i już mamy pyszną surówkę do obiadu. Oczywiście można do niej dodać odrobinę majonezu lub jogurtu naturalnego (lub majonez z jogurtem pół na pół) albo nie dodawać nic i też jest smaczna.
Dla urozmaicenia można do niej dodać sparzone rodzynki i/lub orzechy, ale nie jest to konieczne. W moim rodzinnym domu taką surówkę z selera robi się od zawsze, a wszystkim którzy jeszcze jej jeszcze nie znają bardzo ją polecam…:)
Seler jest również często używany w dietach odchudzających dostarczając niskokalorycznego błonnika. Czasami nazywa się go nawet warzywem o „ujemnej kaloryczności”, ponieważ twierdzi się, że nasz organizm spożytkuje więcej kalorii w procesie trawienia niż uzyska z samego selera, niemniej jednak nie zostało to potwierdzone naukowo. Tak czy inaczej – warzywo smaczne i zdrowe, gorąco polecam.
- seler
- 1-2 jabłka
- 4-5 ogórków kiszonych
- 1-2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego
Seler i jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Ogórki zetrzeć na tarce.
Wszystkie składniki wymieszać. Dodać majonez lub jogurt.
Smacznego