Surówka z porem i sos jogurtowy

Surówka z porem i sos jogurtowy
Przyznaję, że surówki robię rzadko, za to zawsze mam w zamrażarce zapas mrożonych warzyw,  a w spiżarce gotowe zaprawy w słoikach. Czasami jednak spływa na mnie coś w rodzaju ,,surówkowego natchnienia” i robię właśnie takie dodatki do obiadu. Por bardzo fajnie komponuje się smakowo z jabłkiem i marchewką, do tego jogurtowy sos z szalotką. Bardzo polecam do mięs i kotletów z kaszy jaglanej :-)

Zdjęcie - Surówka z porem i sos jogurtowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 1duży por ( tylko biała i jasno zielona część )
  • 1 obrana marchewka
  • 1 obrane kwaskowate jabłko
Sos  jogurtowy
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 mała szalotka drobno pokrojona
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki lub szczypiorku
  •  pieprz biały i sól do smaku
Składniki na sos dokładnie mieszam. Por rozcinam wzdłuż i kroję w poprzek na małe kawałki. Zalewam wrzątkiem na 1 minutę i odcedzam na sitku. Marchewkę i jabłko ścieram na tarce o dużych oczkach. Por, jabłko, marchewkę i sos jogurtowy delikatnie mieszam i odstawiam na 30 min. Podaję do mięs i kotletów z kaszy jaglanej. Smacznego :-)

Zdjęcie - Surówka z porem i sos jogurtowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów