Surówka z młodej kapusty

Surówka z młodej kapusty

Smaczna i prosta w wykonaniu surówka z młodej kapusty z dodatkiem cebuli, marchewki i koperku. Fantastyczny dodatek do obiadu lub dań z grilla.

Zdjęcie - Surówka z młodej kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pin Print Surówka z młodej kapustyPorcje

4

Składniki
  • 500 g młodej kapusty

  • ½ cebuli

  • 1 duża marchewka

  • 2 łyżki posiekanego koperku

  • 3 łyżki oliwy

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • szczypta cukru

  • sól, pieprz

Przygotowanie
  • Kapustę poszatkować, przełożyć do miski, lekko posolić, odstawić.
  • Cebulę i marchewkę obrać, cebulę pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać do kapusty razem z koperkiem, wymieszać.
  • Oliwę połączyć z sokiem z cytryny, szczyptą soli i pieprzu, wlać do surówki, dodać szczyptę cukru, ponownie wymieszać. Odstawić na 10-15 minut. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem.

Kategorie przepisów