Surówka z kapusty z miodowym sosem winegret

Surówka z kapusty z miodowym sosem winegret

Nie znam nikogo, kto nie lubi surówek z młodej kapusty. Odpowiednio przygotowana, stanowi smaczny i zdrowy dodatek do obiadu, grilla i do mięs wszelakich ? Cienko poszatkowana, delikatnie posolona kapusta, mięknie i puszcza soki, ale pozostaje chrupiąca. Sos winegret z odrobiną płynnego miodu lipowego i musztardy miodowej, bardzo smakuje mojej rodzinie i znajomym…bardzo polecam ?

Zdjęcie - Surówka z kapusty z miodowym sosem winegret - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

  • 1/2 małej główki białej kapusty drobno poszatkowanej
  • 1 marchewka starta na mniejszych oczkach
  • 1/2 małej cebuli drobno posiekanej
  • garść świeżo posiekanej cebulki dymki
  • sól do smaku

Składniki na sos winegret

  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno ( nierafinowanego )
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 płaska łyżeczka płynnego miodu
  • 1  łyżeczka musztardy miodowej
  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • spora szczypta świeżo zmielonej soli i pieprzu

Do cienko poszatkowanej kapusty, dodaję marchewkę.  Całość mieszam,  delikatnie posypuję solą, ugniatam w dłoniach i odstawiam na 30 minut.

Wszystkie składniki na sos, dokładnie ubijam rózgą kuchenną.

Kapustę z marchewką ponownie ugniatam w dłoniach, dodaję cebulę i sos winegret, wszystko dokładnie mieszam. Na koniec dodaję dymkę. Surówka gotowa – smacznego ?

Zdjęcie - Surówka z kapusty z miodowym sosem winegret - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów