Surówka z czerwonej kapusty


"Doskonała surówka do dań z wieprzowiny. Przyprawiona na ostro octem cytrynowym i białym pieprzem, którego ja w tym wypadku nie żałuję. Kolorowa i bogata w witaminy".
Surówka z czerwonej kapusty
Składniki dla 4 osób:
1/2 główki kapusty czerwonej
1 marchewka
1 cebula
1 jabłko
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki octu cytrynowego
świeżo zmielony biały pieprz
sól
Zagotować w garnku 1,5 litra wody. Poszatkować kapustę i wrzucić na wrzątek. Gotować na bardzo małym ogniu 5 minut. Odcedzić i zostawić do ostygnięcia. Zetrzeć na tarce z dużymi otworami marchewkę i jabłko. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Posiekać natkę pietruszki. Dodać do wystudzonej kapusty. Skropić octem cytrynowym. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać.