Surówka z czarnej rzodkwi

Bardzo lubimy surówki z czarnej rzodkwi. To zimowe warzywo, daje zastrzyk wielu składników odżywczych i leczniczych. Do surówki wybieram mniejsze korzenie, o łagodniejszym smaku. Sos śmietanowy, świetnie harmonizuje z całością ? Polecam do obiadu ?

- 1 marchewka
- 1 małe jabłko
- 2 małe korzenie czarnej rzodkwi
- garść posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- spora szczypta soli i pieprzu
- łyżeczka cukru
- 2 – 3 łyżki śmietany 12 lub 18%
Warzywa myję, obieram i ścieram na dużych oczkach. Odstawiam.
W małej, szklanej miseczce, energicznie mieszam ocet winny z solą i pieprzem, do rozpuszczenia soli. Dodaję śmietanę i cukier, nadal mieszam do połączenia składników.
Sos dodaję do surówki, całość dokładnie mieszam. Posypuję orzechami. Smacznego ?
