Suflet z łososia

Suflet z łososia

Od jakiegoś czasu szukałam przepisu na suflet z łososia. W każdym czegoś mi brakowało, poeksperymentowałam więc sama i oto jest: puszysty, pachnący koperkiem, bardzo delikatny. Pyszny, do zjedzenia od razu po wyjęciu z pieca- taki już jego urok, że nie lubi czekać :)

 

Zdjęcie - Suflet z łososia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Suflet z łososia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Suflet z łososia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Suflet z łososia

Agata, 18 stycznia 2010

Zdjęcie - Suflet z łososia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

Sposób przygotowania

Łososia ugotować w mleku z dodatkiem ziela angielskiego i cebuli. Po ok. 5 minutach wyjąć rybę, mleko zachować. Łososia oczyścić z ości i skóry, drobno posiekać.

W rondelku rozgrzać masło, dokładnie rozmieszać w nim mąkę, zalać ciepłym mlekiem pozostałym po gotowaniu ryby.

Żółtka utrzeć z musztardą, przecierem, dodać przygotowany sos beszamelowy oraz rybę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką, dodać posiekany koperek. Masę delikatnie wymieszać z ubitymi białkami. Nakładać do nasmarowanych masłem i wysypanych mąką krupczatką foremek. Piec w temperaturze 170 oC przez ok. 35 minut.

Kategorie przepisów