Suflet jabłkowy



Zdjęcie - Suflet jabłkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wczoraj odwiedziła nas moja ukochana kuzynka, a ja postanowiłam zrobić jej słodką niespodziankę. Długo rozmawialiśmy. Wspomnienia z dzieciństwa zawsze krążą wokół ogrodu naszej Babci. Ten ogród zawsze pełen był owoców, znajdował się tam hamak, z którego można było patrzeć na góry. Nasza kochana Babcia każdego dnia wieczorem obierała nam jabłka. Do dzisiejszego dnia zapach jabłek przypomina nam wakacyjne wizyty u siwiuteńkiej eleganckiej Pani w kapeluszu. Stwierdziłam, że nasze spotkanie również musi wiązać się z jabłkami. Ponieważ od dawna chciałam zrobić suflet postanowiłam, że będzie to suflet jabłkowy.

Suflet jabłkowy:

3 duże kwaśne jabłka
3 łyżki mąki
3 jajka
½ szklanki cukru
1 łyżka masła
1 szklanka mleka
1 łyżka cukru migdałowego
skóra z 1 cytryny
szczypta soli
tłuszcz do smarowania formy lub foremek
1 łyżka cukru


Jajka rozbijamy i rozdzielamy żółtka od białek.
Żółtka łączymy z cukrem i ucieramy. Do utartych żółtek dodajemy łyżkę masła i dalej ucieramy. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki i pieczemy w przez 10 min. w piekarniku (temp. 150 stopni). Po upieczeniu jabłka przeciskamy przez sitko do rondelka i delikatnie podgrzewamy. Ukręcone żółtka z masłem umieszczamy w naczyniu na garnku z gotującą się wodą. Nie możemy dopuścić do zagotowania się masy! Dolewamy podgrzane wcześniej mleko i startą skórkę z cytryny, a na koniec cukier waniliowy.
Masa musi zgęstnieć. Ubijamy białka z łyżką cukru na sztywno.
Jabłka przekładamy do masy.
Piekarnik nastawiamy na temp. 200 stopni.
Ubite z cukrem białka dodajemy do masy. Delikatnie i nie mieszamy za szybko!!!!
Przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego.
Ja piekę suflet w małych foremkach. Czas pieczenia ok. 15-20 min.
Suflet podajemy zaraz po upieczeniu kiedy góra trochę zbrązowieje.
Normalne jest to, że suflet trochę opada po wyciągnięciu z piekarnika dlatego podajemy szybko.

Przepisy z tych kategorii

Tosty francuskie z borówkami -…

Na krachym spodzie Na krachym spodzie
Na krachym spodzie

Tarta ze szczypiorkiem, ziemni…

mansikka mansikka
travel & food

Sałatka z jajkiem, chorizo i b…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

1

Kruche ciasto z zieloną śliwk…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pavlova z sosem z jagodowo - p…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Ciasto z jagodami i kremem

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Przepisy z tych kategorii

Deser z makaronikami i miętą

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Leczo z cukinią / Courgette st…

Dzi Dzi
karmelowy

Muffiny czekoladowe z jagodami

A_SE A_SE
Shabbyeat

1

Placki z cukinii na drożdżach

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ciastka francuskie z ricottą i…

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

1

Flądra na warzywnym spaghetti

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog