Suflet jabłkowy



Zdjęcie - Suflet jabłkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wczoraj odwiedziła nas moja ukochana kuzynka, a ja postanowiłam zrobić jej słodką niespodziankę. Długo rozmawialiśmy. Wspomnienia z dzieciństwa zawsze krążą wokół ogrodu naszej Babci. Ten ogród zawsze pełen był owoców, znajdował się tam hamak, z którego można było patrzeć na góry. Nasza kochana Babcia każdego dnia wieczorem obierała nam jabłka. Do dzisiejszego dnia zapach jabłek przypomina nam wakacyjne wizyty u siwiuteńkiej eleganckiej Pani w kapeluszu. Stwierdziłam, że nasze spotkanie również musi wiązać się z jabłkami. Ponieważ od dawna chciałam zrobić suflet postanowiłam, że będzie to suflet jabłkowy.

Suflet jabłkowy:

3 duże kwaśne jabłka
3 łyżki mąki
3 jajka
½ szklanki cukru
1 łyżka masła
1 szklanka mleka
1 łyżka cukru migdałowego
skóra z 1 cytryny
szczypta soli
tłuszcz do smarowania formy lub foremek
1 łyżka cukru


Jajka rozbijamy i rozdzielamy żółtka od białek.
Żółtka łączymy z cukrem i ucieramy. Do utartych żółtek dodajemy łyżkę masła i dalej ucieramy. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki i pieczemy w przez 10 min. w piekarniku (temp. 150 stopni). Po upieczeniu jabłka przeciskamy przez sitko do rondelka i delikatnie podgrzewamy. Ukręcone żółtka z masłem umieszczamy w naczyniu na garnku z gotującą się wodą. Nie możemy dopuścić do zagotowania się masy! Dolewamy podgrzane wcześniej mleko i startą skórkę z cytryny, a na koniec cukier waniliowy.
Masa musi zgęstnieć. Ubijamy białka z łyżką cukru na sztywno.
Jabłka przekładamy do masy.
Piekarnik nastawiamy na temp. 200 stopni.
Ubite z cukrem białka dodajemy do masy. Delikatnie i nie mieszamy za szybko!!!!
Przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego.
Ja piekę suflet w małych foremkach. Czas pieczenia ok. 15-20 min.
Suflet podajemy zaraz po upieczeniu kiedy góra trochę zbrązowieje.
Normalne jest to, że suflet trochę opada po wyciągnięciu z piekarnika dlatego podajemy szybko.

Przepisy z tych kategorii

Bagietka

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

2

Odwrócone ciasto z gruszkami

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Placek drożdżowy ze śliwkami

figmara figmara
figowe smaki

Kruche ciasteczka stempelki

atina atina
Tak sobie pichcę...

1

Serowe placuszki z jabłkami i…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Kurczak, ryż, kurczak, ryż i n…

Lovelykate Lovelykate
Amatorsko, ale z pasją

Przepisy z tych kategorii

2

Ptasie mleczko z owocami

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

5

Biały blok z żurawiną i pistac…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

3

Puszysta kasza manna z malinam…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

3

Dyniowa. Druga odsłona.

mollisia mollisia
Walka w kuchni

Koktajl jeżynowy

Konsti Konsti
Apparecchiamo?

Waniliowy budyń z tapioki z so…

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie