Sucharki w wersji de luxé

Sucharki w wersji de luxé

Zdjęcie - Sucharki w wersji de luxé - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
...zrobiłam je trzy tygodnie temu. Były to pierwsze ciasteczka pachnące Świętami jakie zrobiłam w tym roku oraz pierwsze, do jakich kiedykolwiek dodawałam bułkę tartą. Chrupiemy je sobie do dziś i pewnie, gdybyśmy tylko mogli się od nich trzymać z daleka, przetrwałby z powodzeniem do Wielkanocy;). Takie są trwałe!
Te ciasteczka, to taka „wypasiona” wersja sucharków. Twarde (z wyjątkiem tych jedzonych na ciepło prosto z piekarnika), zawierające dużą ilość bułki tartej i mielonych migdałów, nie miękną z czasem, ale za to, przechowywane w szczelnej puszce dopiero po pewnym czasie uwydatniają cały swój aromat przyprawy do piernika i skórki cytrynowej. Te sucharki bardzo mnie intrygują, ponieważ z czymś mi się kojarzą - ich smak i zapach - ale do tej pory nie odkryłam z czym. Może jadłam coś podobnego będąc kilkulatką i już nie pamiętam? Zastanawiałam się również, czy to może ta bułka tarta? Jak byłam mała, moja babcia robiła często knedle ze śliwkami, które potem posypywała cukrem i przyrumienioną bułką tartą. Uwielbiałam je, lecz sama nigdy ich nie robiłam. Może właśnie z tym mi się kojarzą te ciasteczka - sucharki? Nie wiem. Im dłużej nad tym myślę, tym bardziej jestem zakręcona. Ale wiem jedno. Że kojarzą się z czymś bardzo miłym!

Inspiracją były ciasteczka zaczerpnięte z holenderskiej "fiszki" do kolekcjonowania przepisów kulinarnych. Zbierałam je kiedyś co miesiąc, ale kiedyś w końcu trzeba było przestać ;)

Zdjęcie - Sucharki w wersji de luxé - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasteczka - sucharki

125 g mąki
125 g mielonych migdałów
125 g bułki tartej
125 g masła
125 g cukru
1 łyżeczka przyprawy do piernika
szczypta soli
1 jajko
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
lekko ubite białko i cukier do posypania ciastek


Wszystkie suche składniki wymieszać.
Masło zmiksować na puch z solą i skórką cytrynową. Do masła dodać suche składniki i zmiksować mikserem z końcówką do wyrabiania kruchego ciasta. Następnie masę wyłożyć na blat i ugnieść kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Wyjąć na posypany mąką blat i rozwałkować na grubość 4 -5 mm. Wykrawać ciasteczka.
Piekarnik nagrzać do 200°C. Ciasteczka układać na blasze do pieczenia, posmarować białkiem i posypać cukrem. Piec około 10 min, aż nabiorą złotego koloru.



Kategorie przepisów