Styropian z sezonowymi owocami

Ciasto kruche:
- 2,5 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 masło lub margaryna (250 g)
Z
podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części i
wkładamy do zamrażalnika na co najmniej godzinę. Po tym czasie połowę
ciasta ścieramy na tarce na blaszkę wyłożoną
papierem do pieczenia (23x33 cm).
Pianka:
- 1 litr jogurtu naturalnego (lub gęstej śmietany 18%)
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 2 budynie śmietankowe (40 g)
- szczypta soli
- ok 1 szklanki owoców (u mnie jagody kamczackie)
Białka ubijamy z solą, a gdy piana będzie gęsta wsypujemy partiami cukier. Następnie delikatnie mieszamy z budyniami, powinna powstać gęsta i lśniąca masa. Do gotowej masy budyniowej dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy. Piankę wykładamy na kruche ciasto, a na niej rozkładamy równomiernie owoce. Na owoce ścieramy drugą część ciasta. Całość pieczemy przez ok 60 minut w 180 st. C. Przed podaniem można dodatkowo posypać ciasto cukrem pudrem

