Styropian


Miałam to ciasto zapisane od jakiegoś czasu w kolejce do pieczenia.Dlatego konkurs Zebrry tylko przyspieszył pieczenie :)
Piekłam z połowy porcji.
Składniki:
Ciasto:3 szklanki mąki - u mnie 1 i 1/21/2 szklanki cukru pudru - 1/4 szklanki5 żółtek - 3 żółtka2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka25 dag. masła lub margaryny - 125g masła

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. 1 część wyłożyć na spód blaszki i posmarować powidłem śliwkowym lub inną konfiturą. Drugą włożyć do zamrażarki.
Masa śmietanowa:1 litr śmietany 18 % - 1/2 litra20 dag wiórków kokosowych - 100g5 białek -3 białka1 szklanki cukru - 1/2 szklanki cukru1 budyń śmietankowy duży - 1/2 budyniu1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1/2 łyżki1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - nie dałam
Białka ubić z cukrem, dodać śmietanę i pozostałe składniki. Wymieszać. Wyłożyć to na ciasto posmarowane powidłem. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec ok. 50 min. W temperaturze 180 °C. Studzić ciasto ok. 3 godzin.

