Styropian

Zdjęcie - STYROPIAN - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Gdy tylko zobaczyłam to ciasto na blogu Izy od razu wiedziałam , że to coś dla mnie. Z wyglądu przypomina trochę "Pleśniaka" , a w smaku sernik - delikatny , piankowy. I chociaż jestem wielbicielką kokosowych smaków , to chętnie zjadłabym ten "styropian" również z brzoskwiniami (zamiast z kokosem). Ogólnie ciasto pyszne , a nazwa... no cóż , bywają gorsze , jak chociażby wspomniany wcześniej pleśniak ;-)

Ciasto:
- 3 szkl. mąki
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła lub margaryny

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Jedną część wyłożyć na spód blaszki (u mnie 23 x 33 cm) i posmarować powidłem śliwkowym lub konfiturą. Drugą włożyć do zamrażarki.

Masa śmietanowa:
- 1 litr śmietany 18%
- 20 dag wiórków kokosowych
- 5 białek
- 1 szkl. cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 budyń śmietankowy duży (dałam mały i dosypałam więcej mąki ziemniaczanej)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (pominęłam)

Białka ubić z cukrem, dodać śmietanę oraz pozostałe składniki i wymieszać. Wyłożyć to na ciasto posmarowane powidłem. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180°C.

Zdjęcie - STYROPIAN - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

3

Tradycyjna karpatka – przepis

ilovebake ilovebake
I Love Bake

4

Placek drożdzowy bez wyrabiani…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

1

Bułeczki z makiem

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Kakaowy budyń z mleka kokosowe…

figmara figmara
figowe smaki

Mleko sezamowe

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

5

Binenstich mit Apfelfülung

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

2

Duńska sałatka śledziowa

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

2

Ciasto makowo-jabłkowe

napiecyku napiecyku
napiecyku

1

Pikantny sos śliwkowy do mięs…

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

1

Pieczona wieprzowina we włoski…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Rugbrau∂ - chleb islandz…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Wtorek z kaszą #33: Jaglany kr…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu