Strzępiec
Strzępiec to właściwie tylko trochę inna wersja naszego ulubionego pleśniaka, różni się trochę recepturą ciasta i kolejnością nakładania kolejnych warstw. Do przełożenia użyłam tym razem dość kwaśnego dżemu morelowego i było to bardzo dobre posunięcie, bo ciasto smakowało wybornie.
Składniki:
3 szklanki mąki
1 kostka masła
5 jajek
2 łyżki śmietany
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
kwaskowy dżem lub powidła śliwkowe
2-3 łyżki kakao
2 łyżki bułki tartej
Oddziel żółtka od białek. Mąkę, żółtka, proszek, masło, śmietanę oraz 1/4 szklanki cukru posiekaj nożem i zagnieć ciasto. Podziel je na pół, a następnie jedną z połówek na 2/3 i 1/3, czyli musisz otrzymać 3 części różnej wielkości. Do średniej części dosyp kakao, i jeszcze raz zagnieć. Wszystkie części owiń osobno folią i włóż na co najmniej godzinę do lodówki. Formę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Największą część ciasta rozwałkuj lub zetrzyj na grubej tarce na blachę. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiekaj przez 15 minut. W tym czasie ubij pianę z białek z dodatkiem 1/2 szklanki cukru i mąki ziemniaczanej. Na podpieczonym spodzie rozsyp bułkę tartą, na to wyłóż dżem. Na dżem zetrzyj na tarce kakaowe ciasto, następnie wyłóż pianę i zetrzyj ostatni kawałek jasnego ciasta. Piecz wszystko jeszcze przez 40-45 minut, do momentu, aż wierzch się zarumieni.