Strucla makowa

Pierwszy raz w tym roku podeszłam do makowca. Zawsze uważałam, że to ponad moje możliwości, aż trafiłam na przepis Izy i okazało się, że strucla makowa to nic strasznego.
Strucla makowa
Z mąki, cukru i zimnego masła należy zrobić kruszonkę, dodać drożdże, śmietanę, sól i jajka i zagnieść elastyczne ciasto. Ta porcja starcza na dwie strucle. Każdą porcje rozwałkować na prostokąt. Do gotowej masy dodać miód i bakalie i wymieszać, nałożyć na ciasto i zwinąć w rulon. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekło się 25 minut w 180 stopniach. Kiedy przestygło polukrowałam lukrem z cukru pudru i soku z cytryny a odrobiną wody i posypałam skórką pomarańczową z syropu.
ps. przed pieczeniem Iza radzi ponakłuwać żeby strucla nie popękała
Strucla makowa
- 500g mąki pszennej
- 7 g drożdży instant
- 2 łyżki cukru
- 250 g masła
- 0,5 szklanki śmietany
- szczypta soli
- 2 jajka
- puszka masy makowej + rodzynki, skórka pomarańczowa, 3-4 łyżki miodu

ps. przed pieczeniem Iza radzi ponakłuwać żeby strucla nie popękała