Strucla makowa
Strucla makowa
Przepis za M. Gałecka, H. Kulzowa "Kuchnia polska" 193x
Składniki na 4 strucle:
- 1 kg mąki
- 9 dkg drożdży
- 0.5 l mleka
- 15 żółtek
- 30 dkg cukru
- 30 dkg masła
- cukier waniliowy
- 1/2 dkg soli
Masa makowa:
- 80 dkg maku
- 50 dkg cukru
- 3 dkg masła
- 1/2 dkg drożdży
- 1 żółtko
- 5 dkg migdałów słodkich
- 1/2 dkg migdałów gorzkich
- cukier waniliowy (1/2 laski wanilii)
Masa makowa:
Mak zaparzyć wrzątkiem i zostawić na noc (użyłem mielonego maku - był gotowy od razu, bez odcedzania). Zlać na sito, odsączyć, zmielić i wymieszać z dodatkami
Ciasto:
Zaparzyć gorącym mlekiem 20 dkg mąki, rozetrzeć i zostawić do wystygnięcia. Rozetrzeć drożdże z łyżką cukru i włożyć do zaparzonej mąki. Dodać część mąki (ja dorzuciłem ok 40 dkg) i zostawić do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu dodać żółtka ubite na parze (ja po prostu rozmieszałem mikserem), cukier i resztę mąki. Dodac mleka w razie potrzeby. Wyrabiać pół godziny. Wlać ciepłe, sklarowane masło i zapachy - wyrabiać aż odstanie od rąk.
Zostawić do wyrośnięcia
Po wyrośnięciu podzielić ciasto na 4 części, wyłożyć część na stolnicę posypaną mąką. Rozwałkować prostokąt na 1/2-3/4 cm grubości, szerokości blachy. Nałożyć 1/4 masy makowej, rozprowadzić nożem i zwinąć zlepiając brzeg. Zawinąć w papier do pieczenia i ułożyć na blasze. Powtórzyć dla pozostałych części ciasta.
Piec ok. godziny w piecu nagrzanym do 180ºC (piekarnik elektryczny, grzanie góra i dół bez nawiewu).