Strucla drożdżowa z nadzieniem pistacjowo-migdałowym

Strucla drożdżowa z nadzieniem pistacjowo-migdałowym
przepis:

100 g zmielonych orzechów pistacjowych

50 g zmielonych migdałów

2 łyżki bułki tartej

3 łyżki śmietany 30%

1 białko

3 łyżki cukru pudru

aromat migdałowy

Orzechy i migdały wymieszać z bułką tartą, cukrem, białkiem i śmietaną. Do masy dodać aromat migdałowy.

250 g mąki

30 g świeżych drożdży

szczypta soli

1 jajko

1 żółtko

0,5 szklanki cukru

1 łyżka masła

1 łyżka smalcu

ok. 200 ml mleka

0,5 g szafranu

Mąkę przesiać, dodać do niej szczyptę soli.

Mleko podgrzać. Do połowy mleka dodać szafran.

W drugiej połowie rozrobić 1 łyżkę cukru i drożdże. Odstawić do wyrośnięcia.

Masło i smalec roztopić w rondelku.

Jajko i żółtko ubić na puszystą masę z cukrem.

Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy, ubite jajka i mleko z szafranem. Dobrze wyrobić.

Pod koniec dodać roztopiony tłuszcz.

Gotowe ciasto rozwałkować tak aby powstał prostokąt.

Rozłożyć na nim równomiernie masę orzechowo-migdałową. Zwinąć w rulon, a następnie przekroić go wzdłuż.

Połówki strucli spleść ze sobą. Włożyć do foremki posmarowanej masłem.

Odstawić do wyrośnięcia.

Kiedy strucla zwiększy dwukrotnie swoją objętość wstawić ją do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C i piec ok. 40 min.

Struclę po ostygnięciu ozdobić lukrem i pokruszonymi orzechami pistacjowymi.

Zdjęcie - Strucla drożdżowa z nadzieniem pistacjowo-migdałowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Strucla drożdżowa z nadzieniem pistacjowo-migdałowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Strucla drożdżowa z nadzieniem pistacjowo-migdałowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów